Gyerek

Különleges mesekönyv segíti a gyerekek tartásjavítását

Napjainkban sokkal többeknél és sokkal fiatalabb korban jelentkeznek olyan mozgásszervi elváltozások, melyek – bár viszonylag könnyen orvosolhatók vagy megelőzhetők – komoly negatív hatással lehetnek a gyerek egész életére.
2023. Szeptember 28.
Mesetorna könyvborító

A Mesetorna című könyv két, egymástól távol eső témát dolgoz fel: a mesék, a játék megkönnyítik a gyerekeknek a néha nehéz gyakorlatok elvégzését, a versek, mondókák képesek szórakoztatóvá tenni a monoton (de fontos és szükséges) ismétléseket is.

Sokkal izgalmasabb azt képzelni, hogy macskaként, kismajomként, pingvingyerekként kalandoznak egy elvarázsolt vidéki ház kertjében, a dzsungelben vagy a sarkvidéken, mint szimplán gyakorlatokat végezni, egyiket a másik után.

A Mesetorna című könyvet Regős Ágota gyógytornász lektorálta, így lettek az elvégzendő gyakorlatsorok egyszerre hatékonyak, kihívást jelentőek, de kis gyakorlással és odafigyeléssel könnyedén elsajátíthatóak és érthetőek. A könyv mesébe ágyazott feladatsorokat tartalmaz: három tartásjavító, három talp- és bokaerősítő, illetve egy relaxáló torna-történetet. Aki nekikezd, remekül fog szórakozni az állatgyerekek csetlés-botlásain, és velük együtt ügyesedik majd, hiszen fejlődni, tanulni legjobban vidáman, nevetve lehet!

A szerző üzenete

Harminc éve foglalkozom (a mesekönyv- és regényírás mellett) gyerekekkel tanítóként, fejlesztő pedagógusként és főképp konduktorként. Mindennapi tapasztalataim szerint egyre több kisgyerek fejlődése tér el attól, ami a „nagykönyvben” meg van írva, egyre több egészséges apróság szorul segítségre, hogy megfelelő ütemben és módon cseperedjen. Ennek a jelenségnek az alapvető oka a megváltozott életmódunkban keresendő. Elképesztően nagyot fordult a világ az utóbbi pár évtizedben, és bár számtalan új dolog javítja az életminőségünket, azt semmiképpen sem állíthatjuk, hogy a modern mindennapok és körülmények segítik a gyerekek harmonikus mozgásmintáinak, izomzatának, koordinációjának kialakulását.

Szerencsére azonban a változások korántsem csak negatívak: egyre több szülő figyel tudatosan arra, hogy a csemetéje optimális ütemben, egészségesen fejlődjön testileg-lelkileg-szellemileg. Rengeteg információ áll a rendelkezésükre – de a tengernyi fejlesztés, lehetőség, módszer, eszköz, tuti tipp közül bizony sokszor nem egyszerű választani. Ilyenkor természetes, hogy megpróbálunk személyes segítséget kérni.
Számtalan barátnak és ismerősnek állítottam össze és küldtem olyan feladatsorokat, amilyeneket konduktori munkám során is használtam, elsősorban lábboltozat-süllyedéssel (polgári nevén lúdtalppal), bokasüllyedéssel és renyhe tartással kapcsolatos problémákra. Sok pozitív visszajelzést kaptam, de volt egy rendszeresen visszatérő panasz is: az, hogy a gyerekeket nagyon nehéz rávenni a feladatok rendszeres gyakorlására.

Ekkor kezdett el bennem motoszkálni a gondolat, hogy akár kombinálhatnám is két, egymástól elég távol eső hivatásomat. Hiszen a mesék, a játék megkönnyítik a gyerekeknek a néha nehéz gyakorlatok elvégzését, a versek, mondókák képesek szórakoztatóvá tenni a monoton (de fontos és szükséges) ismétléseket is. 

Az ötlet megvalósításában remek tettestársaim voltak: elsősorban gyógytornászlektorom, Regős Ágota, akivel többször átbeszéltük a gyakorlatsorokat, hogy a feladatok egyszerre legyenek hatékonyak, kihívást jelentőek, de kis gyakorlással és odafigyeléssel könnyedén elsajátíthatóak és érthetőek. A Móra Kiadó munkatársai váratlan lelkesedéssel támogattak (szívesen megnéztem volna, amikor a teljes edukációs osztály együtt csinálta a gerinctornát!), Kőszeghy Csilla pedig töretlen lelkesedéssel rajzolta az illusztrációkat még akkor is, amikor kifejezetten nehéz feladat elé állította például a nandu és az ember anatómiája között fennálló, tagadhatatlan különbség.

Az eredmény pedig egy könyv, amely hét mesébe ágyazott feladatsort tartalmaz: három tartásjavító, három talp- és bokaerősítő, illetve egy relaxáló tornatörténetet. Remélem, hogy aki nekikezd, remekül szórakozik az állatgyerekek csetlés-botlásain, és velük együtt ügyesedik majd, hiszen – hiszem és vallom – fejlődni, tanulni legjobban vidáman, nevetve lehet!

Nyitókép: Móra Kiadó