Gyerek

Ha nem akarod, hogy csámpás legyen, ne engedd, hogy így üljön a gyerek

Tudod, mi az a W-ülés? Szinte minden kisgyerek szokott így ülni, de bármennyire is ártatlannak tűnik, gyógytornászok, gyermekorvosok nem ajánlják. Megmutatjuk, miért.
2023. Június 23.
W-ülés
Kép: Getty Images

Mi az a W-ülés?

W-ülésnek nevezzük azt a testtartást, amikor a kisgyerek a két lába közé úgy ül a földön úgy, hogy térdei behajlítva, előre néznek, a lábfejek kifelé néznek, a lábszárak a törzs mellett helyezkednek el. A legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, hogyha felülnézetből látnák, akkor a lábak helyzete W betűt formázna.

Minden gyerek szokott így ülni, miért lenne káros?

Valóban, a kisgyerekek szeretnek ebben a testhelyzetben ülni, méghozzá azért, mert egyszerű és biztonságos számukra akkor, amikor még nem tudnak nagyon stabilan ülni. Ennek a pozíciónak van a legnagyobb alátámasztási felülete, ezért úgy érzik kényelmes és nem dőlnek el. De attól, hogy szinte minden gyerek szereti ezt a testhelyzetet, sajnos még nem egészséges.

Dr. Amna Husain gyermekorvos TikTok-oldalán mutatta be, miért káros a W-ülés a kisgyermekeknél:

A W-ülés káros mert:

  • a lábfej deformálódhat, ettől (is) lehet csámpás a gyerek
  • a csípő nem abban a helyzetben van, amiben kéne lennie, ez pedig csökkenti a szalagok és izmok erejét
  • az izmok rövidülése a mozgás beszűküléséhez vezethet
  • a testsúly eloszlása sem megfelelő így, ezért az izmok sem úgy terhelődnek, ahogy kéne
  • túl nagy lesz a nyomás a térdeken

Soha, egy percig sem ülhet így a gyerek?

Itt inkább arról van szó, ha mindennap hosszú időn keresztül így ül, játszik a kicsi. Nem lehet megmondani, hogy heti 20 perc még belefér, de 140 perc már káros, ha ezt szokja meg a gyerek, hiszen számára kényelmes ez a póz, akkor nagy valószínűséggel mindig így akar majd ülni.

Hogy szoktassam le róla?

Valószínű, hogy minél kisebb a gyerek, annál hatásosabb a játékos átterelés a helyes testhelyzetre. Persze szólhatunk is, hogy ne így ülj, de kimozgathatjuk a W-ülésből, ha finoman előre húzzuk a lábait, ha megkérjük, hogy álljon fel, mutatunk valamit, vagy ha megnézzük közösen kinek mi van a zokniján – ebben az esetben is muszáj lesz előre húzni a lábait.

Hogy kell helyesen ülni?

Sokféleképpen ülhet a földön úgy a gyereked, ahogy egészséges, például törökülésben, nagyterpeszben, vagy ha az egyik lábát kinyújtja, a másikat behajlítja. Még a sarokülés is egészségesebb mint a W, de azért így is csak rövid ideig hagyjuk ücsörögni a gyereket.