Gyerek

A “W-ülés” nem tesz jót a gyereknek

Hosszú távon nagyon káros hatásai lehetnek ha a kisgyerek a térdét és a lábfejét kifordítva, jellegzetes W-alakban ül: nem erősödnek megfelelően az izmai és túlságosan nagy nyomás nehezedik az ízületeire.
2018. November 03.
A w-pozíció nagyon megterheli az ízületeket

Meglepően gyakori, hogy a gyermekek jellegzetes W-ülésben ülnek, játszanak a földön: a popsijuk a földön, a térdük és a lábfejük enyhén kifordítva, vagyis, ha felülről nézzük őket, a lábaik helyzete a w betűre emlékeztet. Ez a gyerekeknek általában kényelmes, de a szakemberek szerint egyáltalán nem előnyös, sőt hosszú távon is károsíthatja a gyermek egészségét. Ilyenkor ugyanis a testsúly eloszlása nem megfelelő, és az izmok kevésbé vannak terhelve, így nem is erősödhetnek. Az inaktivitással összefüggő izomgyengeség pedig tartásproblémákhoz vezethet. A W-pozíció emellett nagyon megterheli a csípő és a térd ízületeit, ami növeli a fájdalom kialakulásának esélyét, sőt akár azt is, hogy az ízület “kiugorjon” a helyéről.

Meglepő módon, a W-ülés még azt is befolyásolhatja, hogy mikor alakul ki az oldalpreferencia, vagyis az, hogy jobb- vagy balkezes lesz a gyerek. W-pozícióban ugyanis mindkét kezüket azonos módon használhatják, az oldalra fordulás pedig kényelmetlenebb ebben a helyzetben.

Mit tehetünk a W-pozíció ellen?

A kisebb gyermekeket egyszerűen “helyezzük át”, vagyis igazítsuk megfelelő pozícióba a lábaikat. A nagyobbaknál sokszor elegendő, ha rájuk szólunk – akár valamilyen vicces kódot is kitalálhatunk, ha figyelmeztetni szeretnénk őket a helyes testtartásra. Mutassunk nekik új ülési helyzeteket (pl. a törökülést), vagy készítsünk elő nekik olyan kiegészítő bútorokat (pl. babzsákot), melyeken nem tud W-pozícióban ülni. Ezekkel a szelíd módszerekkel leszoktathatjuk a gyereket a helytelen tartásról. Ha azonban kétségeink vannak, érdemes felkeresni a kérdéseinkkel a gyermekorvost!(Cikk forrása: mother.ly)Ez is érdekelhet: