Spanyol és olasz kutatók megállapították, hogy a fogyasztásra kész narancslé ugyanannyi bioaktív vegyületet tartalmaz, mint a frissen facsart, a polifenolok – az egészséggel összefüggő értékes bioaktív vegyületek – szintje pedig szintén hasonló a házilag préselt és a bolti gyümölcslevekben, írja a az élelmiszeripari trendekre, kockázatfigyelési hírekkel foglalkozó Rizikometer Facebook oldalán.
A kutatásban az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban forgalmazott népszerű narancsleveket hasonlították össze frissen facsart narancsok levével. A szakemberek kimutatták, hogy bár az otthon préselt gyümölcslé valamivel több C-vitamint tartalmaz a csomagoltnál, az „idővel jelentősen lebomlik és várhatóan egy hét után eléri a boltban vásárolt gyümölcslé szintjét”.
A Greendex egy korábbi cikke pedig rámutatott, hogy az összes technikával készült gyümölcslé fogyasztásakor vigyázni kell a cukortartalommal, a gyümölcscukor élettani hatásai a répacukoréhoz hasonlóak. Mindegy, hogy sűrítményből vagy friss gyümölcsből készült 100%-os gyümölcsléről beszélünk, 250 milliliter ital átlagosan 7 teáskanálnyi cukrot és 115 kalóriát tartalmaz, írta a lap. Egyébként 2015 óta már nem lehet olyan gyümölcslé (tehát nem gyümölcsital és nem gyümölcsnektár) forgalomban, amely hozzáadott cukrot tartalmaz.