Gyerek

Gyümölcslevek: mit ajánl a szakma?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a csecsemőket egyáltalán nem kellene gyümölcslével kínálnunk, és jó, ha a kisgyerekeket is minél később ismertetjük meg vele. Az adagra sem árt odafigyelni.
2017. Május 31.

Napi egy pohárnál több gyümölcslevet ne adj nekik

Egyéves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a dobozos gyümölcslevek fogyasztása, hiába is gondolja azt a szülő, hogy a gyümölcslé egészséges, és ha ezzel kínálja kisbabáját, jót tesz neki. Nem így van. Egyéves kor felett se adjunk napi egy pohárnál több gyümölcslevet a kicsiknek, és akkor is valamilyen rágcsálnivaló mellé kísérő italként – ajánlja a Pediatrics.

A gyerekek nagyon szeretik a gyümölcsleveket, hiszen finomak, édesek. Csakhogy a többségük gyümölcstartalma még az 50%-ot sem közelíti meg, ellenben tele vannak cukorral és felesleges többletkalóriával, ami könnyen gyerekkori elhízáshoz vezethet. Ráadásul a gyümölcslé eltelíti a gyerekek gyomrát, emiatt pedig kevesebbet – vagy egyáltalán nem – fognak enni a rendes ételből. A magas cukrot és szénhidrátot tartalmazó gyümölcslevek emellett elősegítik a fogak szuvasodását is.

Ha dobozos gyümölcslevet adsz a kisgyermekednek, az nem olyan, mintha egészséges, friss, igazi gyümölcsöt adnál neki. Semmilyen szerepe nincs a kiegyensúlyozott táplálkozásban – mondják a szakértők. A sok gyümölcslé a kisbabáknál és kisgyerekeknél hasmenést, hasfájást, haspuffadást okozhat. Ha a nagyobb gyermekedet hasmenés kínozza és a kiszáradás veszélye fenyegeti, akkor sem ajánlott a gyümölcslé fogyasztása, helyette vizet itass vele kortyonként. Akkor mégis mikor és mennyi gyümölcslevet ihat a gyerek? Íme a legújabb szakmai ajánlás:

0-6 hónapos korban: egyáltalán nem ajánlott a gyümölcslé adása.

6-12 hónapos korban: továbbra is kerülni kell a dobozos gyümölcsleveket. Ehelyett add a friss gyümölcs préselt levét vagy kínáld gyümölcspéppel a hozzátáplálás megkezdésekor a kisbabádat. A gyümölcs levét soha ne öntsd át neki cumisüvegbe, kanálból vagy pohárból kínáld a kicsit. Ha cumisüvegből szopogatja a gyümölcs levét, az könnyen fogszuvasodáshoz vezethet a gyümölcscukor miatt, ami a szopogatás következtében nagyon sokáig a szájban marad.

1-3 éves korban: jobb, ha a friss gyümölcs levét adod a kisgyermekednek. Ha mégis a dobozos gyümölcslé mellett döntesz, válassz a 100%-os gyümölcslevek közül, és abból is csak napi egy pohárral adj neki. Ha felhígítod a gyümölcslevet vízzel, attól még ugyanúgy fennáll a fogszuvasodás veszélye.

4-6 éves korban: 1-2 dl dobozos gyümölcslé fogyasztása a megengedett a szakértők ajánlása szerint.

7-18 éves korban: 2-3 dl dobozos gyümölcslé fogyasztása a megengedett a szakértők ajánlása szerint.

Kapcsolódó cikkek: