Gyerek

A bolti 100 százalékos narancslé nem rosszabb, mint az otthon facsart

Sokan úgy gondolják, hogy a bolti száz százalékos narancslé veszít tápértékéből a gyártási folyamat során.
2024. Február 21.
Kislány narancslevet önt kancsóból
Kép: Getty Images

Spanyol és olasz kutatók megállapították, hogy a fogyasztásra kész narancslé ugyanannyi bioaktív vegyületet tartalmaz, mint a frissen facsart, a polifenolok – az egészséggel összefüggő értékes bioaktív vegyületek – szintje pedig szintén hasonló a házilag préselt és a bolti gyümölcslevekben, írja a az élelmiszeripari trendekre, kockázatfigyelési hírekkel foglalkozó Rizikometer Facebook oldalán.

A kutatásban az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban forgalmazott népszerű narancsleveket hasonlították össze frissen facsart narancsok levével. A szakemberek kimutatták, hogy bár az otthon préselt gyümölcslé valamivel több C-vitamint tartalmaz a csomagoltnál, az „idővel jelentősen lebomlik és várhatóan egy hét után eléri a boltban vásárolt gyümölcslé szintjét”.

A Greendex egy korábbi cikke pedig rámutatott, hogy az összes technikával készült gyümölcslé fogyasztásakor vigyázni kell a cukortartalommal, a gyümölcscukor élettani hatásai a répacukoréhoz hasonlóak. Mindegy, hogy sűrítményből vagy friss gyümölcsből készült 100%-os gyümölcsléről beszélünk, 250 milliliter ital átlagosan 7 teáskanálnyi cukrot és 115 kalóriát tartalmaz, írta a lap. Egyébként 2015 óta már nem lehet olyan gyümölcslé (tehát nem gyümölcsital és nem gyümölcsnektár) forgalomban, amely hozzáadott cukrot tartalmaz.