Gyerek

A gyerekeknél rövidebb ideig tarthatnak a hosszú Covid tünetei

Egy áttekintő tanulmány szerint a hosszú Covid tünetei rövidebb ideig állhatnak fenn a gyermekeknél és a serdülőknél, mint a felnőtteknél.
2021. Szeptember 20.
A gyerekeknél rövidebb ideig tarthatnak a hosszú Covid tünetei (Fotó: Getty Images)

Ritkán maradnak fenn 12 hétnél tovább a hosszú Covid tünetei a gyerekeknél és a serdülőknél, ellentétben a felnőttekkel, az ausztrál Murdoch Gyermekkutató Intézet (MCRI) által készített áttekintő tanulmány szerint – írja a medicalxpress.com.

A Pediatric Infectious Disease Journal című folyóiratban közzétett áttekintés megállapította, hogy a gyerekek és serdülők esetében a hosszú Covidra vonatkozó meglévő tanulmányok jelentős limitekkel rendelkeznek, és egyesek ezek közül nem mutattak különbséget a tünetekben azok között, akik megfertőződtek SARS-CoV-2 vírussal, és azok között, akik nem.

Az új MCRI Covid-19 kutatás összefoglalójában arról is szó van, hogy 10 hónappal a delta variáns megjelenése után a betegség nem okozott súlyosabb tüneteket a gyerekeknél, mint a korábbi változatok, és a legtöbb eset tünetmentes vagy enyhe volt. Ugyanakkor azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél és serdülőknél, akik bizonyos egészségügyi problémával küzdenek – beleértve az elhízást, a krónikus vesebetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, és az immun-rendellenességeket – 25-ször nagyobb a kockázata a súlyos Covid-19-nek. Egy nemrégiben végzett szisztematikus áttekintés szerint azoknál, akiknek volt valamilyen meglévő betegsége, súlyos Covid-19 5,1 százaléknál fordult elő, szemben azzal a 0,2 százalékkal, akiknek nem volt meglévő betegsége.

Nigel Curtis, az MCRI professzora elmondta, hogy amíg a SARS-CoV-2 fertőzésen áteső gyerekek általában tünetmentesek voltak vagy enyhe megbetegedésben szenvedtek, és alacsony volt körükben a kórházi ápolás aránya, a hosszú Covid kockázata és jellemzői kevésbé érthetők. “A jelenlegi tanulmányokból hiányzik az esetek egyértelmű meghatározása és az életkorhoz kapcsolódó adatok, változó a nyomon követési idejük, és saját vagy szülők által jelentett tünetekre támaszkodnak, laboratóriumi megerősítés nélkül” – mondta el. “Egy másik jelentős probléma, hogy a sok tanulmány alacsony válaszadási arányt mutat, ami azt jelenti, hogy túlbecsülhetik a hosszú Covid kockázatát.”

Az MCRI-től és a Fribourgi Egyetemtől Dr. Petra Zimmermann arról beszélt, hogy a hosszú Covid-19 tüneteket nehéz megkülönböztetni a járvány közvetett hatásainak tulajdonítható tünetektől, mint az iskola bezárása, hogy a barátok nem tudtak találkozni, vagy a sportolási és hobby lehetőségek hiányától. “Ez rávilágít arra, hogy miért kritikus fontosságú, hogy a jövőbeni vizsgálatok szigorúbb kontrollcsoportokat vonjanak be, beleértve más fertőzésekben szenvedő gyermekeket, és azokat, akik más okok miatt kerülnek kórházba vagy intenzív osztályra” – hívta fel a figyelmet.

Az MCRI által vezetett áttekintés nemzetközi tanulmányt elemzett, amelyekben 19 426 gyermek és serdülő vett részt, és amelyek a Covid-19-et követő tartós tünetekről számoltak be. Az akut fertőzés után 4-12 héttel jelentett leggyakoribb tünetek a fejfájás, a fáradtság, az alvászavarok, a koncentrációs nehézségek és a hasi fájdalom voltak.

Curtis professzor, aki a Melbourne-i Egyetem gyermekkori fertőző betegségek professzora és a The Royal Children’s Hospital gyermekkórház fertőző betegségek osztályának vezetője, megnyugtatónak találta, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy a tünetek 12 hétnél tovább fennmaradnának, ami arra utal, hogy a hosszú Covid rövidebb ideig tarthat a gyerekeknél és a serdülőknél, mint a felnőtteknél. Azonban szerinte sürgősen további tanulmányokra van szükség a gyermekek és serdülők koronavírus elleni védőoltásaival kapcsolatos szakpolitikai döntésekhez.

“Az akut betegség által jelentett alacsony kockázat azt jelenti, hogy a gyermekek és serdülők Covid elleni védőoltásának egyik legfontosabb előnye az lehet, hogy megvédi őket a hosszú Covid-tól” – mondta. “A hosszú Covid kockázatának pontos meghatározása ebben a korcsoportban ezért döntő fontosságú az oltás kockázatairól és előnyeiről folytatott vitában.”