Gyerek

A gyerekekre is hatással lehet az ökoszorongás

A fiatal generációk hangulatát, jövőképét jelentősen befolyásolhatja a közelgő klímakatasztrófa lehetősége.
2019. Október 29.
A gyerekekre is hatással lehet az ökoszorongás (Fotó: iStock)

A hvg.hu cikke a tengerszint-emelkedés által más országoknál jobban fenyegetett Maldív-szigeteken élő tinédzserek háborgó szavait idézi, akiket Caroline Hickman, a Bath-i Egyetem pszichoterapeutája kérdezett a klímaváltozásról. A kamaszok a következőket mondták: “Láttuk a neten, ahogy Izlandon az emberek eltemettek egy gleccsert, de minket ki fog megsiratni? Nem látjátok, hogy hamarosan víz alá kerülünk, és az országunk el fog tűnni? Ez senkit sem érdekel! Hogy lehet megsiratni a jeget, rólunk pedig elfeledkezni?” A kutató felméréseb arra volt kíváncsi, vajon milyen érzelmi reakciókat vált ki a fiatalokból az éghajlatváltozás.

Általános tapasztalat a pszichológusok körében, hogy az emberekben egyre erősebb az úgynevezett ökoszorongás, amely az egyre aggasztóbb időjárási anomáliák nyomán alakult ki. Egy amerikai kutatásból kiderült az is, hogy az olyan szélsőséges klimatikus eseményeket, mint például egy trópusi ciklon pusztítását, vagy akár egy özönvízszerű áradást átélt fiatalok közel fele poszttraumás stressz szindróma tüneteit produkálta a történtek után.

Caroline Hickman szerint ezekről a témákról nem könnyű beszélgetni a gyerekekkel: egyrészt azért, mert az őket érő rengeteg ilyen témájú hír miatt ugyanazt mondják fel, amit hallottak, másrészt pedig a téma hallatán egyre inkább fásultabbak is. A fiatalokból elsősorban a harag tör fel a klímaváltozásról való beszélgetések során a brit kutatónő tapasztalta szerint, a gyerekek többséget pedig kifejezetten összezavarja érzelmileg annak a ténye is, hogy a felnőttek miért nem tesznek többet a klímaváltozás megállításáért, illetve miért nem tesznek semmit, ha annyit beszélnek a cselekedetek fontosságáról.

A gyerekek jóval empatikusabban és szolidárisabban állnak az állatvilág sorsához és a természeti környezet állapotához a felnőtteknél, és a terapeuta szerint érdemes lenne többet beszélgetni a fiatalokkal ezekről a kérdésekről. Ez nem csak azért fontos, hogy oldják a kicsik szorongását, hanem azért is, hogy a felnőttek saját felelősségüket jobban átérezzék, és elkezdjenek tenni is valamit a változás ellen.

Kapcsolódó írásaink: 

Forrás: HVG.hu