Gyerek

A gyermekkori megelőzésről lesz szó a júniusi Semmelweis Egészség Napokon

Miért fontos a gyermekek esetében is figyelemmel kísérni a test jelzéseit? Mit üzenhetnek például a nyirokcsomók változásai? Mit vegyünk be allergia esetén, és miért van szükségünk a vitaminokra a Covid-19 járvány időszakában?
2020. Június 15.
A gyermekkori megelőzésről lesz szó a júniusi Semmelweis Egészség Napokon (kép: Semmelweis Egyetem)

A digitális formában újrainduló Semmelweis Egészség Napok június 25-i alkalmán ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika programján a virtuális térben.

A járványügyi helyzet miatt néhány hónapos kihagyás után online folytatódik a Semmelweis Egyetem 250. éves fennállása alkalmából indított lakossági prevenciós programsorozat, a Semmelweis Egészség Napok. A június 25-én 16-20 óra között rendezett eseményen ezúttal a gyermekkori prevenció kerül a középpontba: az onkológiai betegségek korai felismeréséről, a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokról, a cukorbetegségről, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízásról is tájékozódhatnak az érdeklődők, akiket a hiánypótló előadásokon túl, interaktív tanácsadással és hasznos kisfilmekkel várnak az egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szakemberei.

Szó lesz többek között a gyermekkori onkológiai betegségek jellemző tüneteiről, a kezelési lehetőségekről, és arról is, hogy miért fontos figyelemmel kísérni a nyirokcsomók változásait. Hasznos információkat tudhatnak meg a résztvevők a leggyakoribb gyermekeket érintő mozgásszervi betegségek kialakulásáról, és az időben megkezdett kezelés fontosságáról, az elhízás genetikai hátteréről, a D-vitamin immunológiai szerepéről, és arról is, hogyan lehet teljes életet élni a diabétesszel. A kromoszómák csodálatos világába mikroszkópos bemutatóval színesített előadás révén nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Az egészséges életmódra is több prezentáció fókuszál majd: például, hogy mitől lesz kiegyensúlyozott a gyermekek étrendje, mire jó az okostányér, kell-e húst ennünk ahhoz, hogy ne legyünk vérszegények, illetve, hogy mire használjuk, és mikor kerüljük a kalciumot.

A rendezvény vendégelőadójaként dr. Zacher Gábor toxikológus, a kábítószerhasználat veszélyeire hívja fel a szülők és gyermekek figyelmét.

Az interaktív, lakossági, népegészségügyi rendezvénysorozaton az előadásokhoz kapcsolódóan online konzultációra is lehetőség kínálkozik, illetve a gyerekek a számítógép monitorja előtt együtt mozoghatnak a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyógytornászai által összeállított speciális mozdulatsorokra. Az egy év alatti babák mozgásfejlődésével kapcsolatban is kérdezhetik majd a szülők a szakembereket online tanácsadáson, és életmentő ismeretetekkel is gazdagodhatnak a csecsemő és gyermek újraélesztési bemutató révén.

Időpont: 2020. június 25., csütörtök 16:00-20:00 óra

A programok regisztrációkötelesek, az online részvételhez a Zoom program szükséges, melyet a https://zoom.us/download oldalról tölthető le ingyenesen.

A részletes program és a regisztráció ide kattintva érhető el.

Forrás: Semmelweis Egyetem