Jó néhány olyan élelmiszer van, melyeket egészségesnek tartunk, éppen ezért a gyermekeinknek is szívesen adjuk ezeket. A különböző joghurtok is ezek közé tartoznak, de brit kutatók nemrég megállapították, hogy a joghurtok többségében rendkívül sok cukor van.
A BMJ Open című szaklapban megjelent tanulmány szerint jó néhány joghurt 100 grammjában átlagosan mintegy 13.1 gramm cukor található, a kifejezetten gyermekeknek szánt termékekben is 10.8 gramm cukor volt. Ez nagyjából 2 kockacukornak felel meg. Összehasonlításként: egy kis pohár, vagyis egy deci kólában 9 gramm cukor található!
A brit közegészségügyi szervezet javaslata szerint a 4 és 6 év közötti gyerekeknek naponta maximum 19 gramm cukor fogyasztása javasolt, míg a 7 és 10 év közöttieknél ez a mennyiség maximum 24 gramm.
A legalacsonyabb a natúr, ízesítetlen joghurtok, illetve a magasabb zsírtartalmú, krémesebb görög joghurtok cukortartalma volt, ezért a szakemberek azt javasolják, érdemes ezeket vásárolni, és otthon, saját magunknak belekeverni a gyümölcsöket.
(via)
Ez is érdekelhet: