Gyerek

A lányok önzetlenebbek, a fiúk jobban szeretnek versenyezni

A nemek közötti különbségeket vizsgálta egy kutatás magyar kamaszoknál. Arra voltak kíváncsiak, hogy a nem kognitív képességek területén milyen attitűdbeli különbségek vannak fiúk és lányok között.
2022. Január 20.
A lányok önzetlenebbek, a fiúk jobban szeretnek versenyezni (fotó: Getty Images)

A kutatás eredményei szerint a középiskolás lányok:

  • amit ma megtehetnek, nem halasztják holnapra
  • önzetlenebbek
  • kevésbé mernek kockáztatni
  • kevésbé bíznak másokban
  • kevésbé versengők mint a fiúk.

Ha türelemről vagy együttműködésről van szó, nincs különbség a fiúk és a lányok között.

A kutatók kilenc vidéki és budapesti középiskola 53 osztályának 1088 diákját vonták be a kutatásba.

A kutatást a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének (KRTK KTI) három kutatója – Horn Dániel, Kiss Hubert János és Lénárd Tünde végezték.

Közelebbről, hogy mit is vizsgáltak a kutatók.

Vizsgálták például az úgynevezett időpreferenciának két aspektusát különböztették meg a kutatók. Az egyik a türelem, ami azt jelenti, hogy “mennyire vagyok hajlandó késleltetni a vágyaimat és kivárni az ezért járó jutalmamat. Ezekben a döntési helyzetekben mindig az a lényeg, hogy kaphatok most is jutalmat, de ha várok, a jutalom még nagyobb lesz” – magyarázta a Qubit.hu-nak Horn Dániel közgazdász, a tanulmány egyik szerzője.

Az időpreferencia másik aspektusa az úgynevezett jelentorzítás, “amikor az ember csak holnap kezdi a fogyókúrát és nem ma, holott másnap pont annyi erőfeszítést kell beletenni a fogyókúrába, mintha ma kezdeném. Ennek alapján az az ember, aki képes ma elkezdeni a fogyókúrát, az nem jelentorzított.”

Horn szerint hosszú távon azért érdekesek ezek az eredmények, mert akik türelmesebbek, illetve kevésbé jelentorzítottak, tehát képesek türelmesen kivárni a későbbi, nagyobb hasznot, azok valószínűleg sikeresebbek lesznek az iskolában, és vélhetően az életben is könnyebben fognak boldogulni. De végül sem a türelemben, sem a jelentorzításnak hívott közgazdasági jelenségben nem volt jelentős különbség a fiúk és lányok között.

Az attitűdméréseken felül a kutatók megnézték a tanulók korábbi matematikai és szövegértési kompetenciaeredményét, iskolai osztályzatait és családi hátterét. Az eredményekből az derült ki, hogy mindegy volt, hogy szegények-e vagy gazdagok, jó tanulók vagy rosszak, az attitűdök nem változtak: a lányok így is, úgy is kevésbé kockázattűrők voltak, viszont önzetlenebbek és nem annyira versengők, miközben a fiúk jobban bíztak másokban és persze magukban is.

Forrás: Qubit.hu