A mézeskalácsok két csoportba biztosan oszthatók: azok, amiket azonnal meg lehet enni, mert puhák, omlósak, és azok, amikre napokat kell várni, mert idővel puhulnak meg. A többség nem akar várni, nem karácsonyfadíszként szeretne gyönyörködni a mézeskalácsban, hanem minél előbb megkóstolni.
A következő receptek mind azt ígérik, hogy sütés után azonnal ehető, omlós, puha mézeskalácsot kapunk.
Rögtön puha mézeskalács
Tészta:
50 g vaj (vagy margarin)
60 g barna cukor
125 g méz
250 g finomliszt
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
1/2 teáskanál reszelt gyömbér
1/2 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál szegfűbors
1 citromból nyert reszelt citromhéj
1 narancsból nyert reszelt narancshéj
1 db tojás
Díszítés:
120 g porcukor
1 db tojásfehérje
Elkészítés:
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, a fűszereket, és a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
5-12 órára hidegre tesszük.
A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, formákkal kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ne túl szorosan egymás mellé.
200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni sütés után. Díszíthetjük cukormázzal (porcukorból és egy tojás fehérjéből habot verünk), habzsákot használunk a díszítéshez.
Finom, puha, mézeskalács
Tészta:
450 g finomliszt
200 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
3 db tojás
2 ek vaj (puha)
200 g méz
1 csomag vaníliás cukor
Díszítés:
120 g porcukor
1 db tojásfehérje
Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyre tesszük, de akár több napig is pihentethetjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 2 mm vastagságúra, kiszúrjuk a formákkal. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 °C-ra előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük.
A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra habzsákkal.
Karácsonyi puha mézeskalács
Tészta:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
3 teáskanál szódabikarbóna
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg margarin
250 ml méz
3 db tojás
Máz:
2 db tojásfehérje
30 dkg porcukor
Elkészítés:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5-1 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük. Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé. 180 fokos sütőben megsütjük. Nagyon lényeges, hogy maximum 10 percig szabad sütni ahhoz, hogy a tészta puha maradjon.
2 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral keményedésig keverjük, habzsákba vagy más eszközbe töltjük és ezzel díszíthetjük a mézeskalácsokat.
Kapcsolódó cikkeink mézeskalács témában:
- Süss a gyerekkel! – Tuti mézeskalácsrecept
- 5 nélkülözhetetlen dolog a karácsonyi hangulathoz
- Segítség, üldöznek a sütemények!
Forrás: Nosalty.hu