Gyerek

A veszélyhelyzet az oltási programot is átírja

Az oltások nagy részét megkapják a gyerekek, de van olyan vakcina, amelynek a beadása tolódik a helyzetre való tekintettel.
2020. Április 27.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Népszavának küldött tájékoztatása szerint következő tanévre, nyolcadik elejére csúszik a hetedikes lányok HPV (humánpapilloma vírus) elleni védőoltásának második adagja. A kampányoltás módosult időpontja nem csökkenti az immunizációs folyamat hatékonyságát – nyugtatta meg az érintetteket Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A HPV-hez hasonló iskolai kampányoltást, a hepatitisz elleni vakcinát még zökkenőmentesen megkapták a gyerekek márciusban. 

Az iskolai kampányoltást nem automatikusan kapják az iskolások – a szülőknek írásbeli nyilatkozattal kell hozzájárulni a méhnyakrák megelőzésében hatékony eszköznek számító vakcina beadásához. A HPV elleni oltást 2014 óta kapják a hetedikes lányok: egy adagot ősszel, a másodikat tavasszal. Utóbbi beadási folyamatát lehetetlenítette el a járvány. 2018 óta a legmodernebb, 9 komponensű HPV-oltást kapják az érintettek.

Nagyon fontos: az életkor szerinti kötelező védőoltások beadása zavartalan. Nem kell aggódnia a szülőknek.