Gyerek

Aki szédül középkorúként, nagyobb eséllyel lesz demens később

Előfordulhat, hogy egy egyébként magát egészségesnek tartó középkorú embernek hirtelen leesik a vérnyomása és elszédül, aminek akkor nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Ezek a problémák azonban akár a későbbi demencia előjelei is lehetnek.
2017. Március 16.

Az ortosztatikus hipotenzió – vagyis amikor a vérnyomás egyik pillanatról a másikra, minden különösebb ok nélkül leesik – számos esetben tartós károsodást is okozhat, mivel ilyen kor csökken az agy vérellátása – állítják a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health munkatársai.

Azok az emberek, akik az ortosztatikus hipotenzió drasztikus eseteivel küzdenek, 40 százalékkal nagyobb eséllyel kénytelenek később szembenézni a demenciával. Mint a vizsgálatból kiderült, 15 százalékkal nagyobb eséllyel küzdenek kognitív mentális gyengüléssel is, mint kortársaik. Ezzel együtt a kutatás nem állapít meg egyértelmű ok-okozati összefüggést.

„Noha ezek az epizódok csak hébe-hóba fordulnak elő, a hatásuk sajnos tartós. Mindenesetre fontos felfedezésről van szó, amely talán segíthet a probléma megoldásában is” – mondja a kutatást vezető Andrea Rawlings a Hopkins közleményében.

Egyelőre a szakértők nem tudják, hogy az ortosztatikus hipotenzió egy komolyabb betegség korai tünete-e, vagy éppen ez az, ami a később komoly betegség kialakulásához vezet. A demencia jelenleg mintegy 4-5 millió embert érint csak az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkeink:

A koffein az elbutulástól is védhet

Ha egészséges agyra vágysz, reggelizz tojást!

Forrás: Medipress