Gyerek

Az ösztrogénnek védelmező szerepe lehet a demencia kialakulásában

Összefüggést találtak a demencia kockázata és a között, hogy hány évig tart a menstruáció.
2024. Február 18.
idős nők autóban
Kép: Getty Images

Nagyszabású elemzést végeztek a University College London kutatói, több mint 200 ezer nő adatait áttekintve. Kiderült, hogy a női ciklusnak is lehet hatása a demencia kialakulásának kockázatára. Úgy találták, hogy azok a nők, akik 34-37 évig menstruáltak, 28 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek demenciától a későbbiekben, szemben azokkal, akik rövidebb ideig voltak termékenyek.

Ez a kockázati adat nagyban függ attól is, hogy egy nőnek mikor volt meg a menstruációja első és utolsó alkalommal – összegez a Science Alert.

A magyarázat hátterében az ösztradiol női nemi hormon áll, melynek szintje hullámzó, de a reproduktív évek során a legmagasabb, és a menopauzával csökken. Mint kiderült, azok, akik 15 éves korukban, vagy később kezdenek menstruálni, azoknál 12 százalékkal nő a demencia kockázata, míg azok, akik 50 éves korukban, vagy később lépnek be a menopauzába, azoknál 24 százalékkal csökken ez a kockázat.

A szakemberek szerint az ösztrogénnek egyfajta védelmező szerepe lehet a demencia kialakulásában. Az összefüggések jobb megértéséhez további vizsgálatok szükségesek.