Gyerek

A koffein az elbutulástól is védhet

Az Indiana University kutatói által vezetett tanulmány során 24 anyagot azonosítottak - köztük a koffeint is -, melyek egy agyi enzim serkentésével védelmet nyújtanak a demencia ellen.
2017. Március 14.

A koffein segít

A pozitív hatással bíró enzim neve NMNAT2, melyet néhány éve fedeztek fel. 

“Ez a kutatás segíthet egy olyan gyógyszer kifejlesztésében, mely az enzim szintjének növelésével egy úgy nevezett kémiai blokkot hoz létre a neurodegeneratív betegségek kifejlődése során” – magyarázta Hui-Chen Lu, a kutatás vezetője.

Korábban Lu és munkatársai azonosították az NMNAT2 két fő feladatát az agyban: védelmet nyújt a neuronoknak, továbbá úgy nevezett chaperon funkciót tölt be, azaz a hibás szerkezetű fehérjék (tau) elleni küzdelemben nyújt segítséget, melyet az idő előrehaladtával felgyűlnek az agyban, és plakkokat alkotnak. A kutatás fedte fel elsőként az enzim chaperon funkcióját.

A hibás szerkezetű fehérjék felelősek a neurodegeneratív betegségek kialakulásáért, többek között az Alzheimer-, Parkinson– és a Huntington-kórért, illetve az ALS-ért. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb mind közül, mely több mint 5,4 millió amerikait érint, s az életkor előrehaladtával az előfordulása is növekszik.

A kutatás során Lu és munkatársai 1280 anyag hatását vizsgálták az enzimre, melyből 24 összetevőt azonosítottak, melyek növelték az enzim szintjét az agyban. Az egyik ilyen anyag a koffein, mely mindemellett javulást ért el a memóriafunkciókban genetikailag módosított egerekben (magasabb hibás fehérje, azaz tau termelést értek el ezekben az állatokban). Lu korábbi kutatásából már kiderült, hogy ezek az egerek eleve kevesebb NMNAT2-t termelnek.

A koffein hatását igazolván a kutatók a genetikailag módosított egereknek koffeint adtak, s ezen állatok megfelelő idő elteltével azonos szintű NMNAT2-t termeltek, mint a normál egerek.

Egy másik összetevő, mely jelentősen befolyásolta az enzim szintjét a rolipram, melyet az 1990-es években a depresszió kezelésére fejlesztettek ki, de nem bizonyult kellően hatékonynak. A hatóanyag azonban a kutatók érdeklődésének középpontjában maradt, mivel több vizsgálat is bizonyította, hogy csökkenti a hibás fehérjék szintjét az agyban.

“Növelnünk kell a tudásunkat azokról az útvonalakról, melyek csökkentik vagy növelik ezen enzim szintjét, s ezzel közelebb juthatunk a fentebb említett betegségek kezeléséhez.” – nyilatkozta Lu.

A tanulmány eredményeit a Scientific Reports című kiadványban közölték.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Medipress