Gyerek

Aki váltott műszakban dolgozik, jó eséllyel elhízik

A váltott műszakban dolgozók egy idő után már elhagyják a napi háromszori étkezést, helyette folyton nassolnak, méghozzá kalóriadús készételeket - állítja az Oxford Egyetem pszichológus-kutatója.
2016. Május 20.

Az elmúlt években egyre csökkent a hagyományos, 9-től 5-ös munkaidőben dolgozó emberek száma, és egyre többen dolgoznak váltott műszakban.

Amikor a jelenségről beszélünk, általában az alvással kapcsolatos problémák és a rengeteg stressz kerül előtérbe, holott egyéb, az étkezéssel összefüggő súlyos kockázatok is megbújnak a háttérben.

Annie Zimmerman, az Oxfordi Egyetem pszichológusa szerint az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a szívproblémák és az emésztőrendszeri betegségek éppúgy megjelenhetnek a váltott műszakos munkarend hatására, mint pl. a depresszió.

A szakember a The Hippocratic Post című lapnak írt esszéjében arról beszél, hogy minden jel arra mutat, hogy a váltott műszakban dolgozók körében drasztikus az elhízottak száma, ami az összes többi probléma melegágya is lehet.

A váltott műszakban dolgozó szülők még az átlagosnál is nehezebben tudják összeegyeztetni a munkát és a családot. Ha mindkét szülő váltott műszakban dolgozik, az szinte kivitelezhetetlen egyéb segítség nélkül. A gyermeknevelés főleg a kezdeti időkben kialvatlansággal jár, függetlenül attól, hogy hogyan vagy mennyit dolgoznak a szülők. Azok a szülők is kialvatlanságtól szenvednek, akik nem dolgoznak, hanem otthon vannak a kicsivel.

„A szabálytalan munkarend szabálytalan étkezési mintát hoz magával. A több műszakban dolgozók, pl. az orvosok és a nővérek gyakran össze-vissza esznek, és képtelen kontrollálni, mit vesznek magukhoz. A legtöbbször a magas kalória tartalmú készételeket választják a tápláló, egészséges ételek helyett” – vélekedik a szakember.

Kapcsolódó cikkeink:

  • 1980 óta megnégyszereződött a diabéteszes esetek száma világszerte
  • Cukorbetegség: a diétától a gyógyszerekig
  • Amit már a kisgyermekes szülőknek is érdemes tudni a cukorbetegségről és az elhízásról
  • Forrás: Medipress