Gyerek

Apa főz

Na, jó, azért nem mindig és nem mindent, de időnként eljön a pillanat, amikor a kezünkbe vesszük a fakanalat. A végeredmény pedig magáért beszél!
2011. November 16.

Babánk lesz. Megváltozik a világ, átalakulnak a mindennapok apró rutinjai. A nőknek most is könnyebb, mert nekik segít a biológia. Testük átalakul, a nadrág egyszer csak nem megy fel, meghökkentő dolgokat kívánnak reggelire. De változnak lelkileg is, érzik minden percben, hogy érkezik valaki. Ám a férfinak eszközökre van szüksége a hangolódáshoz. Az empátia, a figyelem és a humor segíthet változni. És én, aki elmondom a hogyant.

Egyet szögezzünk le: a romantikus filmek sármos, figyelmes, a konyhában istenien matató főhőse nem létezik. A fantázia szülötte. Egy szerep. Minden férfi alapvetően egy nagymacska, aki jóllakottan szundikál a fa árnyékában, és csak résnyire van nyitva a szeme. Van, hogy dolgozik, udvarol, bevásárol, takarít, sportol, de igazából, ott legbelül ez a szőrös lomhaság lappang. Erről tudni kell!

No most, mit tegyünk, ha párunk terhes, jön a baba, s mi szeretnénk felkészülni a jövőbeli apaszerepre, szeretnénk meglepni kedvesünket, és nagyon gyorsan pozitív visszajelzéseket szeretnénk kapni?

Próbáljunk kedvében járni Kedvesünknek!

Főzzünk!

Alapvetően fontos a helyes cél kijelölése. Ha olyan ételt választunk, amit gyakran főz párunk is, vagy kedvenc éttermünk fő fogása, óhatatlanul alulmaradunk az összehasonlításban. Legyünk bátrak, sőt vakmerőek, s ezt párosítsuk magabiztosságnak tűnő kedves lazasággal.

A konyhai műveletek után rakjunk rendet, s így, mint a konyha Steinmannja, mosolyoghatunk jóllakott párunk már amúgy is örömkönnyes szemébe. De ügyeljünk arra, hogy figyelemfelhívó mozdulatokkal, nyögésekkel jelezzünk, hogy ez azért nem mindennapi teljesítmény részünkről, hanem egy kedves produkció, ajándék.

Az alábbi recepteket egyfajta gasztronómiai Bartókként gyűjtöttem, mikor is ismerőseim körében vizsgálódtam, milyen, amikor egy apa főz:

Reggeli – tejbegrízrózsa

Összetevők: 7,5 deci tej, két tojás, vaníliás cukor, 15 deka cukor, 5 deka vaj, 7,5 deka dara és egy rózsa alakú szilikon sütőforma.

A tejet fel kell tenni a tűzre a cukorral. Ha felforrt, a darát és a felvert tojást belekeverni. Besűrűsödés után a formába öntjük, és 10 percig sütjük. Piros színű lekvárral tálaljuk.

A kezdőkre leselkedő veszély:

– a tej kifolyhat,

– a sütő forró,

– ha van macskánk, érdekelheti a folyamat.

Ebéd – Kaliforniai tömlő

Összetevők: egy doboz gyorsrizs, 60 deka darált hús, négy nagy pritaminpaprika, egy tojás, olívaolaj, só, fűszerek

Tegyünk fel egy liter vizet a rizzsel, és csalafintaságból tegyünk a főzővízbe némi vegetát. A darált húst tegyük egy nagy tálba, s egy mediterrán mozdulattal helyezzünk rá egy-két kanálnyi olívaolajat, némi sót, pirospaprikát, őrölt borsot, a nyers tojást, és egy 4-5 centiméternyi mustárcsíkot. Munkánk ezen fázisában a látvány meghökkentő, de bátran lépjünk tovább.

A tálban maszatoljunk mindent össze. Ezután a paprikákat vágjuk fel úgy, hogy a csutka és a tető levágása után két darab 2-3 centiméter vastag gyűrű alakuljon ki. A paprikakarikákat fektessük sütőpapírra a tepsibe. A puhára főtt rizst keverjük a húsos masszába, majd töltsük meg a paprikagyűrűket. 20 percig kell sütni.

Friss bagettet adjunk mellé, tálalás kidüllesztett mellel.

A kezdőkre leselkedő veszély:

– a pritaminpaprika ára sokkoló lehet,

– a darált hús gyüszmékelése közben elkalandozhat az elme.

Vacsora – Őrbottyáni lapos

Apa főz

Összetevők: egy mirelit leveles tészta, 15 deka gépsonka, mirelit kukorica, zöldségek, fűszerek, vaj. A szószhoz 2 deci tej, 15 deka sajt.

A fagyasztott leveles tésztát felengedés után kinyújtjuk, és megtöltjük mindenféle dologgal, amit amúgy egy pizzára tennénk. Beletesszük a sonkát, a zöldségeket, oregánót, kis vajat, majd összetekerjük. 15 percre sütőbe toljuk. Közben sajtszószt készítünk: meleg tejbe sajtkockákat szórunk, így együtt forraljuk.

Kevergetni kell, míg homogén nem lesz.

A kezdőkre leselkedő veszély:

– a mirelit hideg,

– a vaj és a sajt hasonló színű.

(Fotónkon a szerzőnk, amint újabb recepten töri a fejét)

Forrás: Kismama magazin