Terhesség

Apa születik

Miközben te a 9 hónap alatt felkészülsz az újszülöttre, ő sem maradhat kívülálló. Erre jó, ha mindketten tudatosan figyeltek.
2013. Július 27.

Apa születik

Bár őt nem zargatják – elvileg – a hormonok, és nem kell nap mint nap a terhesség testi tüneteivel megküzdenie, a változások azért bizony az apát is érintik. Beszélgessetek minél többet arról, minek örül, mitől fél a gyereketek érkezésével kapcsolatban.

Míg számodra egyértelmű, hogy valódi és virtuális sorstársakkal veszed körbe magad, neki nem biztos, hogy eszébe jut maga köré gyűjteni néhány kispapatársat. Ha a baráti körében vannak családos emberek, akkor elég, ha elküldöd velük egy kellemes esti sörözésre, ha viszont a barátai többsége gyermektelen, akkor lehet, hogy neked kell szervezkedned. Egy közös vacsorán a “fórumos csajokkal” és párjaikkal valószínűleg hamar előkerülnek a legfontosabb témák.

Ha vezetsz naplót a terhességről, kérd meg, hogy időnként ő, az apa is írjon bele. Így még többet megtudhattok egymásról és az érzéseitekről, gyereketek számára pedig csak még tökéletesebb lesz ama bizonyos születésnapi ajándék.

Tisztázzátok a későbbi elvárásaitokat és a szerepeket, ezzel sok kellemetlenségtől kímélitek meg magatokat. Például ha ő mindennap hajnalban indul dolgozni, akkor egyértelmű lehet, hogy hétköznap éjszaka csak te kelsz fel a babához, cserében viszont hétvégén annyit pihensz, amennyit akarsz. De ezeket jobb előre átbeszélni, sok feszültségtől kímélhetitek meg így egymást.

Sok mindennek kell megfelelnie a leendő apáknak: egyszerre (jogos)elvárás, hogy mindenben részt vállaljon, járjon szülésfelkészítőre, érdeklődjön, kerüljön képbe, vonódjon be érzelmileg, legyen jelen a szülésnél, legyen támogató, a baba megérkezése után vegye ki a részét a gyerekgondozásból, ugyanakkor a család anyagi helyzetéról évekig kizárólagosan és felelősen gondoskodjon. Attól függetlenül, hogy ezek teljesen természetes igények (és optimális esetben mindketten így gondolják), nem árt előre tisztázni, hogyan változik majd meg a család élete.

Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a nőből anya, a férfiból apa lesz, a szerepek megváltoznak és ez egyáltalán nem mindenkinek megy könnyen. Bizonyos értelemben a nőnek könnyebb dolga van: a testi, lelki változások adottak a 9 hónap alatt. A leendő apa azonban, bármennyire is várja a gyermeke érkezését, kívülről figyeli és éli meg a változásokat. Ez nem könnyű, akkor sem, ha a részese akar lenni a folyamatnak, ha kitűnő a párkapcsolat, ha tervezett babáról beszélünk.

Azon is érdemes elgondolkozni, hogy még ha fantasztikus társai is egymásnak a leendő szülők, mindenképpen be kell engedniük maguk közé egy harmadikat. Ez akkor is nehéz, ha közösen tervezték a babát, együtt vágynak rá és boldogan tekintenek a családdá válás felé. A kisgyerekes családi létnek ez az egyik nagy kihívása. Őszinte beszélgetésekkel azonban megoldhatóak az átmeneti nehézségek.

Kapcsolódó cikkeink: