Terhesség

Mit kell tudnia apának a második trimeszterről?

Ha már együtt átéltétek az első trimesztert, amely szó szerint a terhesség legémelyítőbb időszaka, akkor ideje felkészülnöd a legélvezetesebb trimeszterre, kedves Apuka!
2019. December 08.
Mit kell tudnia Apának a második trimeszterről? (Fotó: iStock)

A második trimeszter a terhesség 14. hetének elején kezdődik, és a 27. hét végéig tart.

Mi történik ilyenkor a babával?

Az első trimeszterben kifejlődött a baba összes létfontosságú szerve, a másodikban pedig néhány fontos mérföldkő vár a kisemberre. A trimeszter elején a kisbabátok nagyjából olyan nagy, mint egy citrom, a szemei csukva vannak, de képes érzékelni velük a fényt.

A 17. héten a baba karjai és lábai mozogni kezdenek, és elkezdik felfedezni a környezetüket, az anyaméhet.

A 18. hétre kifejlődnek a nemi szervek, és hamarosan megtudhatjátok, kisfiút vagy kislányt vártok-e!

A 20. héten a baba már hallani is képes, és apró fejecskéjén elkezd nőni a haja is.

A 24. héten érkezik el a terhesség egyik legnagyobb mérföldköve, a baba ugyanis ilyenkor már teljes mértékben életképes, így az ezen a ponton született koraszülött babák megfelelő támogatással életben tudnak maradni.

A második trimeszter végére a baba nyitva tudja tartani a szemét, kifejlődik a szaglása, rendszeresen alszik, a súlya pedig nagyjából 0,9 kg.

Mi történik az Anyukával?

A második trimeszter sok kismamának igazi megkönnyebbülés, hiszen a terhesség megterhelő, korai tünetei jelentősen csökkenni kezdenek. Egyre kevésbé valószínű a hányinger, a párodnak egyre több lesz az energiája, és újra jobban érzi magát.

Ez a trimeszter az, amikor a kismamánál a valódi fizikai változások történnek, és egyre jobban látszik az imádnivaló terhes pocak.

A 17. hétre a párod már azt is érezheti, hogy a baba mozogni kezd, de nem kell aggódni akkor sem, ha ezt csak a 20-23. hét környékén tapasztalja. A kismama mellei is nagyobbra nőhetnek ezekben a hetekben, és a dereka körfogata is.

Mi történik veled, Apuka?

Nem csak a leendő Anyukának, hanem neked is egy igazán izgalmas trimeszter lehet a második, amely számos olyan történéssel jár, amikor a párodnak szüksége lesz a támogatásodra. Amint a kismama energiája visszajön, ideje ösztönöznöd a több mozgásra, és segíteni neki, hogy egészséges étrendet tarthasson.

Amikor a korábbi ruhái túl szorosak lesznek, erősítsd meg abban, hogy most is gyönyörű, és vásároljatok néhány kismama ruhát.

Szerezzetek be néhány könyvet, és olvass fel belőle a babának, hiszen most már hallja a hangokat, és így veled is jobban tud ismerkedni.

Szervezzetek meg néhány kettesben töltött estét, vagy kirándulást, hogy együtt élvezhessétek ezt a remek időszakot!

(Forrás: mother.ly)

Kapcsolódó írások: