Gyerek

Aranykalitkába zárva

Bezártság, elszigetelődés, egyedüllét, magányosság és erős fizikai megterhelés. Ki gondolná, hogy egy gyermekével otthon lévő kismamáról beszélünk? A családdá válás felhőtlen boldogsága mellett felütheti fejét a Gyes-neurózis is.

“Mindennél jobban vártam, hogy végre gyerekünk legyen. Most, hogy itt van velünk, és családdá váltunk, úgy érzem, teljes lett az életünk. Nagyon boldogok vagyunk. De egy dologra nem számítottam. Néha úgy érzem, teljesen elszigetelődtem azáltal, hogy otthon vagyok. Olyan, mintha be lennék zárva, és nem csinálhatom azt, amit szeretnék, csak azt, amit a napi rutin megkövetel. A pici ellátása, háztartás; nap, mint nap ugyanaz. Ráadásul a férjemen és a környék kismamáin kívül szinte nincs is emberi kapcsolatom. Nem is tudom, mikor mentem el valahová egyedül, mikor ültem be egy kávéra, vagy kószáltam csak a kirakatok között. Csoda, hogy fásult vagyok?”

A de­pressziótól közel kétszer annyi nő szenved, mint férfi!A nőknél a születést követő egy éven belül ötször nagyobb a veszélye valamilyen pszichiátriai kórkép kialakulásának, mint az élet más időszakában. Egyrészt mert a női test önmagában is hatással lehet a depresszió kialakulására. Másrészt a hormonok mellett számos egyéb tényező (például az újszülött iránt érzett aggodalom, az elszigeteltség) is képes befolyásolni a nő hangulatát ebben a jelentős életszakaszban.

Jó, ha tisztában vagyunk tehát a baby bluesnak (gyermekágyi lehangoltságnak), valamint a szülés utáni depressziónak nevezett állapotokkal, melyek a szülést követően kialakuló pszichés problémák.

Négy fal neurózis

Fontos, hogy ismerjük az ún. Gyes-neurózist is, ami nem egy egységes kórkép, inkább egy jelenség. Habár az anyák többségének örömöt okozó tevékenység a csecsemő ellátása, a róla való gondoskodás, előfordul, hogy elmúlik ez az öröm, s a fáradtság, levertség, ingerlékenység lesz úrrá az anyán.

Fokozatosan alakul ki ez az állapot, s a problémák hatására egyre csak mélyül. Nem az egyes anyák alkalmatlanságából fakad, hanem sok tényező együttesen váltja ki.

Az anyák korábbi életmódja teljesen megváltozik, a külvilággal való kapcsolatuk lazul, elszigetelődnek. Az egész napos egyedülléttől magányossá válhatnak. Egyéb feladataik háttérbe szorulnak, állandóan időhiánnyal küszködnek, nem szívesen végzik az ismétlődő, fantáziátlan munkákat. Erős fizikai megterhelés hárul rájuk, néha úgy érzik ügyetlenek az anyaságban, ezért elégedetlenek magukkal.

Mókuskerékben

Aranykalitkába zárva

Általában ingerlékenységgel és fásultsággal indul, gyakori tünet az idegesség, aminek fontos kiváltója a gyermeksírás. Társulhatnak hozzá testi tünetek is: gyomor- vagy fejfájás. Előfordulhat, hogy a dolog súlyosabbá válik, és közöny, szorongásos tünetek, depresszió is jelentkezhet. Ekkor már mielőbb szakember segítségét kell kérni.

Hogyan fogalmazódnak meg a tünetek?

A kismamák bezárva érzik magukat (“megőrülök a négy fal között”), ez a leggyakrabban megfogalmazódó érzés. Minden napot egyformának élnek meg (“egy mókuskerék az egész”), a napok unalmasak számukra, hiszen mindig ugyanazt kell csinálniuk: és csak olyat, ami kizárólag a gyerekről és a háztartásról szól. Ennek a munkának gyakran már nem látják értelmét, szeretnének egyéb területen is sikerélményt, és úgy általában valami mást is kezdeni az életükkel. Hiányzik nekik az elismerés, a megbecsültség; sőt, gyakran már a nőiességüket is megkérdőjelezik, hiszen csak az elhízott, rendetlen hajú tréninges háziasszony köszön vissza rájuk a tükörből. Van, hogy azt érzik, nem bírnak a gyerekkel, sőt mi több, kedvük sincs már “csak” a vele való játékhoz. Ettől persze bűntudatuk van, hiszen egy jó anya nem érezhet ilyet. Úgy érzik, egyedül vannak, mindent egyedül kell csinálniuk, férjük elhanyagolja őket és a gyereket. Mindenki azt várja, hogy örüljenek, amiért otthon lehetnek a gyerekkel, de ez őket már nem elégíti ki.

“Csak babázok otthon”

A jelenség hátterében gyakran a maximalizmus, a tökéletességre való törekvés húzódik meg, hisz melyik nő nem szeretne tökéletes anya, és háziasszony lenni egyszerre. Hozzájárulnak továbbá a gyerekneveléssel kapcsolatos kudarcok, az esetleges negatív élmények, párkapcsolati problémák, valamint az életmódváltás, az erős fizikai és idegi megterhelés.A támogató családi, közösségi kapcsolatok híján – ami a modern városi társadalom sajátja – magára maradott a kismama, ami megnehezíti az újfajta szerep megtanulását is.

Megértő fülekre lel

Aranykalitkába zárva

Ha az említett érzésekről számol be egy anya, semmiképpen sem szabad elítélnünk őt, panaszai jogosságát nem mi vagyunk hivatottak eldönteni. Hiszen alapja mindenképpen van annak, amit érez, és a legfontosabb egyébként is az, hogy ő most így látja jelenlegi élethelyzetét, önmagát. A dolog nem arról szól, hogy jó dolgában nem tudja, hogy mit csináljon, ez egy felületes vélemény. Elítélés helyett segítségre van szüksége. Egy jó szándékú, megértő fülre, empátiára, együttérzésre, egy “megértem, hogy nagyon nehéz lehet most neked” típusú mondatra. A Gyes-neurózisban szenvedő anyáknak már az is nagyon sokat segít, ha elmondhatják a problémáikat, és van, aki meghallgatja őket.

Cél, hogy kinyíljon a világ

A probléma alapja leginkább a bezártság, az elszigetelődés, ezért ennek a megoldására kell minél inkább törekedni. Mivel a család boldogságához kulcs az anya pszichés jól-léte, ehhez apró dolgokkal lehet és kell hozzájárulni.

A kikapcsolódás, a megszokottból való kiszakadás, a kimozdulás kulcsfontosságú. Fontos, hogy legyen néhány órája a héten az anyának a gyerek nélkül. Lehet ez heti néhány órás munkavállalás, valamiféle tanulás, vagy barátokkal való találkozás, sport. Ahhoz, hogy újra nőnek is érezhesse magát, időnként szüksége lehet néhány szabad órára, hogy elmehessen fodrászhoz, vehessen egy új ruhát, kényeztesse magát. A lényeg, hogy legyen ideje saját magára, amivel szabadon rendelkezhet.

Fontos az új emberi kapcsolatok kialakítása is, gyermekkel szintén otthon lévő kismamákkal való közös séták, játszóterezések, beszélgetések. Hiszen ki érthetné meg legjobban a problémájukat, ha nem egy hasonló cipőben járó? A nem vagyok egyedül érzést segíthetnek megtapasztalni a különböző klubok, önsegítő csoportok is.Nagyon fontos a harmonikus párkapcsolatért folytatott munka is. Mivel ez az időszak arról szól, hogy a nőnek, férfinek más-más igényei vannak, meg kell tanulniuk ezekre az eltérő igényekre megfelelően reagálni. A férj azt várja, hogy kényeztessék, meleg ételt kapjon, elmondhassa a munkahelyi gondjait; míg a feleség szeretne már kiszakadni az otthoni mókuskerékből, és megértésre találni.

Legyen a párnak kettesben töltött ideje, tere az együttlétnek, intimitásnak. Ne felejtsenek el házaspárként, egymás társaként is funkcionálni, hiszen anélkül úgysem lehetnek jó szülők. Szervezésen és odafigyelésen múlik az egész.

Az anya kiegyensúlyozottsága pedig azért kulcsfontosságú, mert mozgatórugóként rajta áll az egész család boldogsága. Tehát ha boldog a mama, csak akkor boldog a papa, s a baba.

Forrás: HáziPatika.com