Gyerek

Ha nem akarod, hogy felélje az életed a közösségi média, változtass ezen a 6 dolgon

A közösségi média túlzott használata nem a szociális kapcsolatokat erősíti, hanem épp ellenkezően, magányossághoz vezet. Különösen a tizenévesek és fiatal felnőttek körében.
2022. Szeptember 02.

A közösségi média jó dolog, feltéve, ha tudatosan és nem túlzott mértékben használjuk. Könnyen belecsúszhatunk abba a hibába, hogy állandóan szemmel tartjuk a közösségi média felületeket, ami függőséghez és izolációhoz vezethet. A közösségi média platformok számtalan lehetőséget kínálnak, például bővíthetjük a kapcsolatainkat, inspirálódást nyújtanak, de semmiképpen nem helyettesítik a személyes interakciókat – olvashatjuk a psychologytoday.com cikkében.

A témával foglalkozó kutatások azt igazolták, hogy a közösségi média túlzott használata magányossághoz vezet. Hogyan használjuk tudatosan a közösségi médiát? Íme, a legfontosabb szabályok, amelyekkel csökkenteni tudjuk a káros hatásait:

  • Korlátozzuk a fiókok napi ellenőrzésének számát
  • Használjunk nyomkövető alkalmazásokat, amelyek segítségével ellenőrizhetjük a tevékenységünk gyakoriságát és idejét
  • Csendesítsük el az értesítéseket időnként
  •  Kapcsoljuk ki a telefont a nap bizonyos időszakaiban, például étkezéskor
  •  Ne ellenőrizzük a fiókokat, amikor másokkal vagyunk
  •  Növeljük a személyes találkozók számát

Mindez egyszerűen hangzik, éppen úgy, mint azok a tanácsok, hogy együnk több zöldséget és sétáljunk mindennap. De mégsem olyan könnyű végrehajtani őket. Miért? A közösségi média természeténél és kialakításánál fogva könnyen okoz függőséget. Egyszerűen behúznak a tartalmak. A hozzáállásunk, a gondolkodásmódunkon kéne változtatni, ez pedig soha nem egyszerű.

Kétféle gondolkodásmód létezik, az egyik szerint a tulajdonságaink megváltoztathatatlanok. Amikor magányosak vagyunk, és azt reméljük, hogy ez elmúlik, akkor sokszor a közösségi médiától várjuk a megoldást: hányan lájkolják az új profil képünket, hány ismerősünk van, stb. Ez egy ördögi kör: minél inkább elégedetlenebbek vagyunk, annál több visszaigazolásra van szükségünk, így nagyon sokat fogjuk használni a közösségi médiát, de ettől éppen a valós találkozások maradnak el az életünkből.

A másik gondolkodásmód szerint a közösségi média nem egy valós, gazdag, árnyalt visszajelzés és semmiképp nem összevethető a személyes interakciókkal. Csak egy módszer arra, hogy kapcsolatokat tartsunk fent, de messze nem az egyetlen és nem váltja fel a személyes találkozókat.

Ahhoz, hogy a közösségi médiát tudatosan használjuk és értelmes kapcsolatokat alakítsunk ki, ezekre figyeljünk:

Álljunk meg egy pillanatra, mielőtt a közösségi médiát kezdjük el pörgetni

Kérdezzük meg: “Azért használom a fiókomat, mert ez egy biztonságos és egyszerű módja annak, hogy megerősítsem, hogy fontos vagyok?” Ha a válasz igen, akkor tegyük fel azt a kérdést is, hogy mi akadályoz meg abban, hogy hiteles, valós kapcsolatba lépjek másokkal.

Próbáljunk meg kilépni a való életbe, személyesen kapcsolódni másokhoz, változtatni a bevett közösségi médiás szokásainkon.

Nyitókép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu