Gyerek

Átlátható szabályokra, egységes eljárásrendre lenne szükség az iskolákban

Nincs egységes protokoll, a tesztelési gyakorlat kaotikus, a karanténkötelezettség megállapítása pedig következetlen az iskolásoknál.
2020. Szeptember 29.
Átlátható szabályokra, egységes eljárásrendre lenne szükség az iskolákban (Fotó: Getty Images)

A 24.hu cikkében beszámolt egy budapesti tanítónőről, akinél megfázáshoz hasonló tünetek jelentkeztek, háziorvosa pedig a tünetek miatt koronavírus-tesztet kért neki. A protokoll szerint 48 óra alatt leveszik a mintát, de másfél nap elteltével sem jelentkezett senki, és értesítést sem kapott, hogy regisztrálták a rendszerben. A szombaton megjelent cikk szerint a tanítónő alsó tagozatos, 33 fős osztálya továbbra is az iskolában van, így ha kiderül, hogy pozitív a teszt, a legjobb esetben is négy nap telik el, mire haza tudják őket küldeni.

A portál szerint egy másik iskolában már az első héten pozitív lett három diák és egy pedagógus koronavírus-tesztje. Itt karanténba helyeztek két osztályt néhány napra, de tanáraikat nem. Mivel más osztályok néhány diákja is érintett volt a csoportbontások miatt, így több osztály csökkentett létszámmal működött. A pedagógussal, akinek tesztje pozitív lett, több másik tanár dolgozik egy szertárban, de őket sem tekintették kontaktszemélynek.

Egy másik pedagógus arról számolt be a 24.hu-nak, hogy egy gyermeket annak ellenére nem teszteltek, hogy mindkét szülője igazoltan koronavírusos volt. Ha pedig egy tanár olyan osztályban tanít, amely a fertőzéssel igazoltan érintett, tovább kell dolgoznia sebészeti maszkban, mert már nem minősítik szoros kontaktnak.

A tanárnő szerint szabadon terjedhet a vírus közöttük így, hogy nem tesztelik a gyerekeket, a tantermekben pedig nem viselnek maszkot. “Egészen addig nem is fogjuk tudni, hogy jelen van-e vírus a közösségben, amíg valamelyik gyerek vagy a hozzátartozójuk kórházba nem kerül. Sok tanár pedig nem marad otthon betegen, mert nem tud megélni a táppénzéből. Az iskolában lévő gyerekek és felnőttek sokkal inkább alanyai egy emberkísérletnek, mint a szuperkupadöntő résztvevői” – idézi a 24.hu a pedagógust.

Zavaros helyzet alakult ki az oktatási intézményekben, mivel nem jelent meg egységes, minden iskolára kötelező előírás. A jelenlegi szabályozás alapján az iskolák legfeljebb hazaküldhetik a tanárokat, tesztre nem, ugyanis csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal tehet lépéseket, ha megjelenik a vírus egy intézményben.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elmondta a 24.hu-nak, hogy érzékelhető, hogy a körzeti gyermekorvosok is túlterheltek, és sem a mentők, sem a járványügyi hatóság nem tudja tartani a lépést az esetszámok emelkedésével. Alapvető problémának tartja, hogy a budapesti középiskolákba több kerületből járnak a gyerekek, és eltér a kerületi orvosok eljárásmódja – előfordul, hogy egyikük a tanterem másik végében ülő tanulót is hazarendeli, míg a másik a padszomszédot sem. Szerinte a legjobb az lenne, ha az iskola helye szerint illetékes körzeti orvos döntene mindenkiről, így egységes szemlélet és eljárásrend lenne érvényben. A pedagógusoknál is hasonló a helyzet: néhol a háziorvos hazaküldi a tanárt, míg máshol hasonló esetben nem minősíti közvetlen kontaktnak.

A PSZ alelnöke óriási gondként említette azt is, hogy semmilyen eljárásrendet nem dolgoztak ki a krónikus betegségekben szenvedő, magas kockázatú csoporthoz tartozó pedagógusoknak, pedig ők a tanártársadalom jelentős részét tehetik ki.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint átlátható játékszabályokra, egységes eljárásrendre lenne szükség az iskolákban. “Ki lehetne mondani, hogy ha egy osztályban megfertőződött egy diák, akkor az érintett osztály átáll távoktatásra, az őket tanító pedagógusokat pedig letesztelik, és csak két negatív teszt után mehetnek vissza órát tartani” – mondta el a lapnak Totyik Tamás, aki szerint orosz rulettre hajazó megoldásnak tűnik az, ahogy minél tovább próbálják a jelenlegi szabályok alapján működtetni az iskolákat.

A PSZ szerint helyes cél, hogy az oktatási intézmények nyitva maradjanak, ameddig lehet, hiszen a gazdaságnak szüksége van arra, hogy a szülők dolgozni tudjanak, de úgy vélik, ha nem sikerül megfékezni a vírus terjedési sebességét, akkor minden eddigi lépés valójában hiába volt.

Forrás: 24.hu