Gyerek

Az idősebbek érzékenyebbek, mint a fiatalok – állítják a kutatók

Érzékenység szempontjából nem mindegy, mikor születtél - állítják a tudósok.
2021. Június 30.

Egy új tanulmány, amelyben a nárcizmust vizsgálták, arra jutott, hogy a baby boomerek korosztálya (vagyis a 40-60-as években születettek) sokkal érzékenyebbek, mint a gyerekeik vagy a “milleniálok”, akik a 80-as-90-es években jöttek a világra – írja a LadBible.

A Psychology and Aging című folyóiratban megjelent kutatásban mintegy hétszázötven tizenhárom és hetvenhét év közötti embert vizsgáltak meg azt kutatva, hogy a nárcizmus hogyan alakul a felnőttek életében.

A kutatók azt találták, hogy az ehhez a személyiségtípushoz kapcsolódó tulajdonságok – például az önhittség, az érzékenység a kritikával szemben vagy a vélemény másokra kényszerítése – általában az idő előrehaladtával háttérbe szorulnak, ennek következménye, hogy az idősebb generáció érzékenyebb.

A tanulmány társszerzője, William Chopik, a Michigani Állami Egyetem docense megjegyezte, hogy bár tartja magát az a nézet, hogy a generációk egyre nárcisztikusabbá válnak, azt még senki nem vizsgálta, hogy a generációk hogyan öregednek.

“Az életkor előre haladtával az emberek új kapcsolatokat alakítanak ki, új tapasztalatokat szereznek, családot alapítanak és így tovább. Mindezek a tényezők ráébreszthetik őket arra, hogy nem minden róluk szól.

“Minél idősebb leszel, annál többet gondolsz a világra, amelyet magad mögött hagyhatsz” – tette hozzá a kutató.

(fotó: Getty Images)