Gyerek

Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

A zsázsa tele van vitaminnal, ráadásul a saját termesztésű növényt garantáltan szívesebben eszi meg a gyerek, mint amit a boltból vesztek.

Csíráztassunk zsázsát a gyerekekkel. Tele A-, B-, C– és E-vitaminnal!Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

Szerintem szinte mindenki csíráztatott babot gyerekkorában. Magot vetni, csíráztatni a mai gyerekeknek is nagy öröm. Ha zsázsát ültetünk, a kisebb gyerekeknek is hamar sikerélménye lesz, mert már másnap, harmadnap kikel, és lehet neki örülni.

Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

A zsázsa már az ókorban kedvelt salátanövény volt, szerepel kínai feljegyzésekben, magjait megtalálták az egyiptomi sírokban.

A kerti zsázsa magjait még télidőben vethetjük, akkor, amikor már nagyon várjuk a tavaszt. Ráadásul már 10 nap múlva lehet „szüretelni”, ollóval levágva a szárat és a szikleveleket.

Ennek a kis növénynek másik nagy előnye, hogy akár nedves vattára is ültethetjük, azon is szépen fejlődik, persze, ehhez picit öntözni szükséges. Ugye, Ti is kedvet kaptatok?

Tegyünk egy edény aljára vattát, egyenletesen szórjuk rá a kerti zsázsa magokat, majd locsoljuk meg vízzel.Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

Ne legyen túl száraz, de túl nedves se.Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

A tetejére tegyünk fóliát, amit hústűvel lyukasszunk ki néhány helyen.Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

Másnapra már megjelennek a kis csírák.Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

Napról napra megfigyelhetjük a gyerekekkel, ahogyan a magok megduzzadnak a víz hatására, ahogyan megjelenik a kis csíra, majd a száron a levelek.Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

Ha vattástól kivesszük, láthatjuk a gyökereit is.Csíráztass zsázsát a gyerekkel!

A zsázsát már a 3-4. napon érdemes megkóstolni. A kisfiam nagyon imádta, hogy a saját vetésű zsázsát teheti a vajas kenyérre, ráadásul, mivel már a vitaminokról is hallott, annak is örült, hogy tele van vitaminnal.

Később is megkóstoltuk, ekkor már kissé csípős, tormaízű lesz a növény, később kesernyéssé válik, ennek kóstolását nagy nevetés és fintor kísérte nálunk.

Csírája kerülhet salátába, levesbe, szendvicsre, szendvicskrémbe. A levágott növény nem nő újra, ezért leszedése után lehet újraültetni.

Vidám konyhakertészkedést!

Rácz Anikó blogját ITT éritek el.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Bababarát konyhakert
  • Családi csapatépítés: ültessünk babot!