Levendulás keksz
Levendula őrületem még kislány koromra nyúlik vissza, és egy egyszerű levendulás szappan szeretetével kezdődött. Illatát egyenesen imádom, maga a virág látványa elbűvöl, ételekben mégis elég későn kezdtem használni, köszönhetően annak a teának, amit egy büfében ittam, és ami élvezhetetlenül sok levendulavirágot tartalmazott, szűretlenül, forrón, vastag illóolajjal a felszínén.
Ódzkodásom a levendulaevéssel kapcsolatban akkor szűnt meg, mikor egyszer Tihanyban isteni szörpöt ittam. Innen aztán nem volt megállás, a levendula bekerült sütibe, limonádéba, lekvárba.
Az alábbi levendulás keksszel ünnepnappá varázsolhatjuk a hétköznapokat, és még hangulatosabbá az ünnepeket. Kedvenc diós kekszem receptjéből indultam ki, lecsökkentve a liszt mennyiségét, melyet mandulával helyettesítettem, kicsit kevesebb vajat használva, mivel mind a mandula, mind a levendula olajos komponens.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dkg darált mandula
fél tk. sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg levendulás porcukor
1 tojás sárgája
1 cs. vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
A korábban elkészített levendulás cukrot megdaráltam. Aki még nem készítette el, az a kristálycukorhoz adjon kb. 1 csapott evőkanálnyi szárított levendulavirágot.
Keverjük össze a cukrot, lisztet, mandulát, sütőport, vaníliát, majd dolgozzuk bele a vajat, tojást, citromhéjat. A kapott tésztát tegyük hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
Kinyújtás, szaggatás után kb. 180 fokon süssük 10-20 percig. (Ez sütőtől is függ.) Akkor jó, ha a széle aranybarna.
Lila illatban pompázó, varázslatos harapnivaló. Már csak egy finom tea, egy jó barátnő vagy egy jó könyv kell hozzá.