Gyerek

Dupla kézátültetést kapott egy kisfiú

Zion Harvey egy fertőzés következtében elveszítette mindkét kezét és lábát. Dupla kéz transzplantáció után egyedül eszik, ír.
2017. Július 21.

Egy kísérleti beavatkozással, mindössze 18 hónappal a műtét után a nyolcéves kisfiú önállóan tud írni, felöltözni, enni – ez óriási sikernek számít. A világon az első dupla transzplantáció 2000-ben történt, azonban most Zion mindössze másfél évvel a műtét után számos dolgot már egyedül képes csinálni új karjaival.

A gyereken végzett kéztranszplantáció műtéti, orvosi és funkcionális szempontból is sikeres lehet a megfelelő körülmények között – írja az Index egy, a The Lancet Child and Adolescent magazinban megjelent tanulmány nyomán.

A kisfiún elvégzett műtét 10 óra 40 percig tartott és két éves előkészületet igényelt. Négy műtős csapat dolgozott Harvey-n és a donoron egyaránt.

A műtét után pár nappal a kisfiú már képes volt mozgatni az ujjait: az izmai összekapcsolódtak az inakkal az új végtagjaiban. A műtét után folyamatos volt a terápia, amelyben bábokkal, ujjgyakorlatokkal és videojátékkontroller használatával fejlesztették a gyerek kézhasználati képességeit. Ennek eredményeképpen egy évvel a műtét után már tudott ollót használni és visszatért a tapintása.

A végtag transzplantáció számos szövődménnyel járhat, a kisfiú a műtét után fertőzést kapott és egy ideig ágyhoz volt kötve, amíg a teste befogadta az új kezeket. Arra nincs biztosíték, hogy később, ahogy a kisfiú nő, nem löki ki a szervezete az új végtagokat. Az orvosi team folyamatosan figyelemmel kíséri a gyermeket, az ő példája alapján alkalmazhatják szélesebb körben az eljárást.

Kapcsolódó cikkeink:

6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást

Ha a gyerek kórházba kerül

Forrás: Index.hu