Gyerek

Élethosszig tartó gyógyszeres kezelés nélkül kapott veseátültetést egy nyolcéves kislány

Ő első az Egyesült Királyságban, akinek nem kell élete végéig gyógyszert szednie, hogy így akadályozza meg a szerv kilökődését.
2023. Október 03.
Kislány táncol
Kép: Getty Images

Aditi Shankar nyolcéves, veseátültetésen esett át. Nála alkalmazták elsőként az Egyesült Királyságban azt a kezelést, amely megakadályozza, hogy szervezete kilökje a vesét.

A kislány immunrendszerét “átprogramozták” egy őssejt-transzplantáció után, és ennek eredményeként a szervezete sajátjaként fogadta el a donor vesét – közölték a klinikusok a PA hírügynökséggel, amit az Independent adott hírül. A vesét édesanyjától kapta.

Az immunszuppresszánsok ugyan létfontosságú funkciót látnak el a transzplantációs műtét után, de úgy működnek, hogy tompítják a szervezet immunrendszerét, ami azt jelenti, hogy aki szedi őket, az nagyobb fertőzésveszélynek van kitéve.

Ezeket a gyógyszereket általában élethosszig kell szedni, de Aditi a londoni Great Ormond Street Hospital (Gosh) orvosainak úttörő munkájának köszönhetően egy hónappal a műtét után abbahagyta a gyógyszerek szedését.

Édesanyja, Divya a PA-nak elmondta, hogy “boldog és büszke”, hogy mind a csontvelőt, mind az egyik veséjét a lányának adta.

Aditi ötéves korában került először a Gosh-hoz, amikor az orvosok felfedezték, hogy egy ritka genetikai betegségben, a Schimke-féle immun-csontvelő diszpláziában szenved, amely az immunrendszert és a veséket is érinti. Az első kezelés, amelyet Aditi számára felajánlottak, a dialízis volt, és hetente legalább háromszor kellett kezelésre utaznia. 2021 márciusában a veseműködése drasztikusan lecsökkent, de a veseátültetés nem volt lehetséges, amíg az immunrendszere gyenge volt. Két évvel később már elég erős volt ahhoz, hogy készen álljon a veseátültetésre.

Stephen Marks professzor, a Gosh gyermekvese-specialistája a PA-nak elmondta, hogy “Alapvető immunbetegsége miatt nem kaphatott volna veseátültetést. Az immunhiányát úgy kellett korrigálni, hogy először az édesanyja csontvelőjét kellett átültetni, és mivel Aditi képes volt elfogadni az édesanyja csontvelőjét, ez tehát azt jelentette, hogy a szervezete ezután az édesanyja veséjét úgy tekinthette, mintha az ő része lenne. Egy hónappal a transzplantáció után le tudtuk állítani az összes immunszuppressziót, ami azt jelenti, hogy gyógyszerek mellékhatásai nem jelentkeznek nála. Nagyszerű látni, hogy a kislány egy aktív nyolcéves, aki újra iskolába jár, és kiváló életminőségben tud élni, miközben 2021 márciusában még bizonytalan volt a jövő.”

Aditi kedvenc órája az iskolában a természettudományok, és élénken érdeklődik a biológia iránt, miután a kórházban töltött idő alatt oly sokat tanult az emberi testről.

A Scrabble-t szerető Aditi most már tud úszni, énekelni és táncolni is.