Gyerek

Egy pedagógus 5 egyszerű mondata, ami segít megoldani a patthelyzeteket

Amikor a harcállások bemerevednek, nincs igazi nyertes. Valakinek ki kell mozdulni a helyzetből.
2024. Március 30.
vita
Fotó: Getty

A gyereknevelés egyike azoknak a dolgoknak, amiket menet közben tanulunk meg függetlenül attól, hány évesek a gyerekeink, vagy hány van belőlük. Sajnos a tanulással a hibázás is együtt jár, és sokunknál egy felcsattanásban jelentkezik, amikor a gyerek kiborítóan viselkedik – írja a mother.ly cikke.
Ám a zsigereinkig hat a kicsink szomorú (vagy akár félelmet sugárzó) arckifejezése ilyenkor.
Nehéz elismerni a hibánkat, kijavítani és bocsánatot kérni. De van néhány mondat, amivel könnyebb lesz, és ezek segítenek az érzelemszabályozásban is – mindkét félnek.

Bizony, a gyerekek vágynak a kapcsolódásra, és jól reagálnak arra, ha megpróbálunk az ő nyelvükön beszélni velük. Egy tanár most megosztott öt olyan mondatot az Instagramon, ami szerinte mindig oldja a feszült helyzeteket, és segít közeledni egymáshoz. Íme:

  • Hallgatlak.
  • Nincs gond, ne aggódj.
  • Találjuk ki, hogy jövünk ki ebből!
  • Nem vagy egyedül.
  • Fontos vagy nekem.

 „Ha minden más csődöt mond, ezek a “varázskifejezések” visszaállíthatják a kapcsolatot felnőtt és gyerek közt – írta Foster magyarázatképpen. „Már mikor csak érezni kezdem, hogy halmozódik a feszültség, ezekkel mindig sikerül eloszlatni. Meggyőződésem, hogy csak akkor lehetünk eredményesek, ha sikerül kapcsolódnunk. Hatalmi harcok közepette viszont ez lehetetlen.” Néha a legegyszerűbb megoldások a legjobbak – mint a fenti mondatok is. Amikor a gyerekünk olyasmit csinál, amit nem kellene, sokan automatikusan fenyegetés-üzemmódba kapcsolunk. Ám ha ezt a fenyegetést pozitív következményre cseréljük, az csodát művelhet. Például ahelyett, hogy ezt mondjuk: „Ha nem fogod meg a kezem, akkor hazamegyünk” mondjuk ezt: „Ha fogod a kezem, akkor maradhatunk.” Végül is ugyanazt jelenti, csak sokkal jobban hat a gyerekekre.