– Az az igazság, hogy nem nagyon mondhatjuk ma már azt, hogy az evészavarok csak a serdülőkor betegségei. Nálunk nagyon gyakoriak a 10-12 éves kislányok, akik ezzel küzdenek, de volt már 6-7 éves anorexiás betegünk is – hívja fel a figyelmet dr. Hirsch Anikó gyermekpszichiáter, a Bethesda Gyermekkórház osztályvezető főorvosa a kórház Egy Csésze Egészség c. podcastjában.
A gyermekpszichiáter elmondta, hogy sokan az evészavart az anorexiával és a bulimiával azonosítják, de a probléma ennél sokkal szélesebb. Ezek ráadásul egyáltalán nem csak a tinédzsereket érinthetik – fogalmazott.
– Az utóbbi egy-két évtized tapasztalata azt mutatja, hogy az evészavarok – klasszikusan az anorexia – egyre hamarabb kezdenek megjelenni, tehát akár már a serdülés előtt is érinthetik a gyerekeket. Az ilyen korán kezdődő evészavaroknak azonban jellemzően a következményei is sokkal súlyosabbak, gyakrabban válnak krónikussá, és nehezebben közelíthetők meg a hagyományos pszichoterápiás eszközökkel – magyarázta a gyermekpszichiáter.
Az anorexia kialakulását a genetikai tényezők és a környezeti hatások is befolyásolják. A koronavírus-járvány idején körülbelül 30 százalékkal emelkedett az evészavarral kezelést kereső családok száma, mert a karantén miatt kényszerűen kialakult összezártság, valamint a kortársak társaságának hiánya felerősítette a még nem klinikai súlyosságú, lappangó táplálkozási problémákat, mondta el a szakértő.
Nem szabad félvállról venni, ha válogatós a gyerek
– Ha nagyon válogatós a gyerek, azt semmiképpen sem szabad félvállról venni – hangsúlyozta dr. Hirsch Anikó. A szakértő szerint mindenképpen aggodalomra ad okot például, ha valaki legfeljebb tízféle ételt hajlandó megenni, különösen, ha csak bizonyos állagú vagy színű ételeket eszik meg, vagy csak egy meghatározott kombinációban fogyasztja az élelmiszereket.