Gyerek

Ennyi C-vitamin van az egyes gyümölcsökben és zöldségekben

Milyen zöldségekben és gyümölcsökben van nagyobb mennyiségben C-vitamin?
2023. November 23.
(Kép forrása: Getty Images)

Az őszi-téli megfázásos időszakban különösen fontos, hogy figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre. A Merőkanál.hu, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges táplálkozással foglalkozó Facebook-oldala készített egy hasznos grafikát arról, hogy az immunrendszer számára is fontos C-vitamin mely gyümölcsökben és zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben.

Ezen több szezonális zöldséget is felsoroltak, mint a karalábé (70 mg/100 g), a paprika (120 mg/100 g) vagy a brokkoli (110 mg/100 g) – bejegyzésük szerint pedig ezeken kívül a karfiol és a savanyúkáposzta is magas C-vitamintartalommal bír.

Az immunrendszer mellett a csontok, a porcok, az idegrendszer, a fogak és a fogíny egészsége, működése szempontjából is szükségünk van a megfelelő C-vitaminbevitelre. Ennek a szükséges mennyisége az iskolásoknál 7-10 éves korban 45 mg/nap, míg 11-14 éves korban 70 mg/nap a poszt szerint.

Egy korábbi írásunkban mi is összegyűjtöttünk néhány olyan gyümölcsöt és zöldséget, ami gazdag ebben a vitaminban.