Dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke a témában rendezett ismeretterjesztő és szakmai továbbképző rendezvényen ismertette azokat az alapanyagokat, amelyek a leggyakrabban váltanak ki ételintoleranciás panaszokat. Több mint hatezer laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján ezek az alapanyagok a tehéntej, a tojásfehérje és a búza – írja a medicalonline.hu.
A vizsgáltak negyede érzékeny a kóladióra, 12 százaléka a sörélesztőre, de az első tízben szerepel a kecsketej és a juhtej is, ahogy a kukorica a nőknél és az árpa a férfiaknál. Minden tizedik érzékenységet az agar-agar okoz: ez a vörösmoszat-származék – amely E406 néven szerepel a termékek címkéjén – egy zselésítő- és sűrítőanyag, lekvárokban, joghurtokban, fűszerkeverékekben, édességekben találjuk meg.
Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, a panaszok összefüggnek az elfogyasztott étel mennyiségével és a tünetek lassabban alakulnak ki, összefüggést is sokszor nehéz felfedezni az étel és a panaszok között. Tipikus panaszok lehetnek a puffadás, hasfájás, székelési gondok, ekcéma, pattanások, rendszeres fejfájás.
Ha valaki érzékeny egy alapanyagra, akkor ugyan meggyógyítani nem tudják, de az alapanyag mellőzésével a panaszok enyhülhetnek, akár teljesen el is múlhatnak.
Kapcsolódó cikkeink ételintolerancia témában:
- Ételintolerancia: tünetek és kezelés gyerekeknél
- Nem mindegy: ételallergia, vagy ételintolerancia
- A laktózérzékenység egyértelmű jelei
Forrás: MedicalOnline