Gyerek

Ezeket a dolgokat gyűjtöttük, amikor gyerekek voltunk

A mostani gyerekeknek eszébe sem jut eltenni ilyesmiket, pedig milyen jó volt ezzel foglalatoskodni!
2022. December 09.
Matricagyűjtemény

Szünetekben gyorsan elment az idő azzal, hogy büszkén mutogattuk egymásnak a különféle gyűjteményeket, a cserélgetésről nem is beszélve. Aztán ha a saját köreinkben nem sikerült lecsapni a ritkább darabokra, nyakunkba lehetett venni a várost. Közösségi oldalak és mobiltelefon nélkül nem is volt olyan egyszerű teljessé tenni a kollekciót!

Bélyeg

Apróságok, mégis hatalmas örömet okoztak, ha találtunk néhány különlegességet. Szuper bélyegalbumokat árultak abban az időben, amiben szépen el lehetett rendezgetni a bélyegeket. A vásárlás és cserélgetés mellett igazi élmény volt a postaládában lapuló borítékokról leáztatni a használt bélyeget, igaz, azokat „bepiszkolta” a postai bélyegző, így kevésbé voltak értékesek. Szuper szerencsésnek érezhette magát, aki külföldről kapott levelet! Most, az e-mailek korában nem nagyon jön már felbélyegzett boríték a postaládákba…

Béyeggyűjtemény

Telefonkártya

Ez is abba a kategóriába tartozik, mint a bélyeg: a mobiltelefonok totál kiszorították a telefonfülkéket, amiknek a használatához az érmék mellett telefonkártyára volt szükség. Óriási dolog volt ezeket gyűjteni, szinte végtelen változatban dobták őket piacra. Akkoriban még a mobiltelefonok feltöltése sem elektronikusan zajlott, így plasztik feltöltőkártyákkal lehetett gazdagítani a gyűjteményt. Ezekre is igaz, hogy külföldről igazán irigylésre méltó darabokhoz lehetett hozzájutni!

Telefonkártya gyűjtemény

Fotó: Marketplace

Szalvéta

Végre valami, amit nem szorított ki a technológia a mindennapokból! Szalvétát ugyanúgy használunk, mint pár évtizeddel ezelőtt, igaz, az irántuk érzett gyűjtőszenvedély valószínűleg jelentősen alábbhagyott. Kár, mert igazán színes darabokból lehetett összeállítani a gyűjteményt, amit aztán tetemesebb szalvétamennyiség esetén témák szerint is lehetett csoportosítani. Egy-egy kincsre még rá lehet bukkanni a világhálón, az alábbi gyűjtemény például klassz karácsonyi szalvétákat tartalmaz!

Szalvétagyűjtemény

Fotó: Marketplace

Csokipapír

A retro csokikat nemcsak megenni volt jó, hanem a papírjukat is meg lehetett őrizni (az anyukák nagy örömére). Az édességrajongó gyerekek gyűjteménye így rohamosan gyarapodott, a káosz pedig szintén nőtt a gyerekszobában a gondosan kisimogatott fóliának és csokipapírnak köszönhetően. Utólag azért jó visszanézni a kollekciót, hiszen az egykor menő csokik közül jó párat már nem lehet kapni, vagy ha mégis, a csomagolása nagy valószínűséggel egészen új külsőt kapott.

Csokipapírok

Fotó: jofogas.hu

(Fotó: Getty Images, Marketplace és Jófogás)