Gyerek

Ezért nem jó, ha későn alszik el a gyerek

Kutatások szerint nagyon jól teszed, ha nem hagyod, hogy a gyereked alkudozzon az esti lámpaoltással kapcsolatban.
2017. Augusztus 18.

Ha korán bújik ágyba, egészségesebb lesz testileg és lelkileg is

Ha eddig is szigorúan tartottad magad az esti fektetéssel kapcsolatos elveidhez, akkor jó hírünk van: most a kutatók is igazat adnak neked. Nemcsak magaddal teszel jót, mikor becsukod az gyerekszoba ajtót, végre lerogysz a kanapéra, hanem a gyerekeddel is.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint azok az óvodáskorú gyerekek, akiket korábban fektetnek le esténként, kevésbé hajlamosak az elhízásra tinédzserként – írja a kidspot.

Korai lefekvés = kisebb esély az elhízásra

A hét közben korábban lefektetett ovis gyerekek egészen pontosan 50%-kal kisebb eséllyel lettek túlsúlyosak tini korukra, mint azok, akik rendszeresen későn kerültek ágyba. “Ettől függetlenül nem feltétlenül a fektetés időpontjának, sokkal inkább az alvás mennyiségének és minőségének van ebben meghatározó szerepe” – mondta a CNN-nek Sarah Anderson, a kutatás vezetője. “A tanulmány eredménye megerősíti azt a feltételezést, miszerint a gyerekek kizárólag profitálnak belőle, ha mindig ugyanabban az időben fekszenek le és van az altatásnak egy megszokott menete.”

A késői elalvás duplájára növeli az elhízás kockázatát

Hogy fény derüljön az összefüggésre az esti lefekvés és az elhízás között, a kutatók 997 gyereket figyeltek meg óvodáskoruktól egészen kamaszkorukig. Feljegyezték a magasságukat, súlyukat, testtömeg indexüket és hogy mikor feküdtek le 4,5 éves korukban, majd ugyanezt megismételték 15 éves korukban is.

A kutatás arra jutott, hogy azoknak, akik az ovis éveik alatt este 8 előtt már ágyban voltak, csak 10%-uk küzdött súlyfelesleggel tinédzserként. A 8 és 9 között fekvő gyerekek közül ez az arány 16% lett, akik viszont rendszeresen este 9 után kerültek ágyba, 23%-uk túlsúlyos kamasszá vált.

Mi ennek az oka?

“Először is, azok a gyerekek, akik korábban kerülnek ágyba, nagyobb eséllyel alusszák ki magukat. A kialvatlanság megváltoztatja az éhséget és az anyagcserét szabályozó hormonok működését” – magyarázza Anderson. “Ugyanígy, a késői lefekvés nagyobb eséllyel késő esti nassolást is jelent(het) a tévé előtt” – teszi hozzá.

“Az ajánlás, hogy egy óvodás korú gyermek este 8-kor ágyba kerüljön, egy olyan betartható családi szabály lehet, mellyel, nagy eséllyel megelőzhetjük a későbbi súlyproblémákat.”

Pihentető alvás = egészséges agyműködés

Nem csak az elhízás kockázatát növeli, ha a gyermek folyamatosan kialvatlan. Mindenki ismeri az érzést, amikor egy álmos, nyűgös kisgyereket próbál reggel “összeszedni” – nem nagy öröm senkinek sem.

“A kialvatlanságnak számos negatív hatása van az érzelmek szabályozására, a szellemi egészségre, a hormonháztartásra és az anyagcsere működésére is” – mondja Reut Gruber, a McGill University kutatója. “A korai lefekvés ellenben jótékonyan hat nemcsak a kicsi fizikai, de szellemi és mentális egészségére, valamint a hangulatára is. A pihentető alvás alatt regenerálódik az agy és a test is” – teszi hozzá Gruber.

“Amikor valaki kialvatlan, sérül a kapcsolódás az agykéreg homloklebenyi része és (az agy limbikus részében található) amygdala között, így az illető nehezebben tudja kordában tartani az érzelmeit.”

Ugye, a legutolsó dolog, amit egy szülő szeretne, az egy kisgyerek, aki nem tudja kontrollálni az érzelmeit? Nos, akkor talán meg is találtuk a receptet, a szupermarketben toporzékolva hisztizés megszégyenítő jelenete ellen.

Kapcsolódó cikkeink alvás témában: