Gyerek

Fulladni kezdett az iskolai menzán, ikertestvére bravúrosan alkalmazta a Heimlich-műfogást

Ösztönösen cselekedett, megmentette testvére életét.
2023. Május 24.
Heimlich műfogás
Kép: pillanatkép / Good Morning America

A 12 éves ikrek Amelia Loverme és Charlie egy sima hétköznap az iskolai menzán ebédeltek, amikor a testvérpár fiú tagja fuldokolni kezdett egy sajtdarabtól. – Nagyon megijedtem, mert megakadt a torkomon a sajt – mondta Charlie a Good Morning America-nak. – Azt hittem, elájulok, vagy meghalok.

A biztonsági kamera felvételén jól látható, ahogy Charlie feláll az asztaltól, botladozik és a szájára mutat, segítséget kérve. Miközben a többi diák láthatóan nem tudja, mit tegyen, az ikertestvére Amelia odarohan, hogy segítsen: hátulról átkarolja, és végrehajtja a Heimlich-manővert, amivel megmentette testvére életét. – Egyszerűen tudtam, hogy segítenem kell neki, vagy legalábbis meg kell próbálnom – mondta Amelia a GMA-nak. – Nem tudtam hogyan kell csinálni. Csak azt tettem, amit helyesnek gondoltam.

Heimlich műfogás

Kép: Getty Images

A kislány ösztönösen alkalmazta a Heimlich-manővert, amit 1 évesnél idősebbeknél tanácsos fulladáskor bevetni. A fuldokló mögé állunk, két kezünket összekulcsoljuk a másik hasának felső részén, és a kezeinket hirtelen hátra és felfelé rántva összepréseljük a tüdőt, hogy az így megnövekedő légnyomással megpróbáljuk kiszabadítani a félrenyelt falatot, tárgyat.

Ez az a dolog, amiben reménykedsz és imádkozol, hogy soha, de soha ne történjen meg a gyermekeiddel – mondta Christy Ruth, az ikrek édesanyja.

forrás: GMA