Gyerek

Gyorsabban nőnek a gyerekek a tanévben, mint a nyári szünetben

Egy új tanulmány alapján a gyerekek magassága gyorsabb ütemben növekszik a tanév ideje alatt, mint a nyári szünetben.
2022. Május 16.
Gyorsabban nőnek a gyerekek a tanévben, mint a nyári szünetben (Fotó: Getty Images)

Azt már korábban felismerték, hogy a nyugati országokban a gyerekek nyáron válnak nagyobb valószínűséggel túlsúlyossá vagy elhízottá. Ennek az okai között van a fizikai aktivitás és az étrend változása a nyári időszakban. Azonban egy új, a Frontiers in Physiology című folyóiratban megjelent tanulmányban amerikai kutatók kimutatták, hogy ennek van egy másik, váratlan oka is: a gyerekek gyorsabban nőnek a tanév során, mint nyáron – írja a medicalxpress.com.

Mivel a testtömegindex (BMI) kiszámításához a kilogrammban mért testtömeget kell elosztani a méterben mért magasság négyzetével (kg/m2), az iskolai időszak alatti gyorsabb magasságnövekedés nyáron megnövekedett BMI-hez vezet.

“Ezzel a szezonalitást mutatjuk be a standardizált testtömegindexben (BMIz), mivel a gyerekek nagyobb ütemben nőnek a tanév során, mint nyáron” – idézi a portál Dr. Jennette P. Morenot, a USDA/ARS Gyermektáplálkozási Kutatóközpont adjunktusa, a Houstoni Baylor Orvostudományi Főiskolától, aki a tanulmány első szerzője.

Moreno hozzátette: “A gyerekek súlygyarapodásának üteme konzisztensebb volt, mint a testmagasság növekedésének üteme az év során, kivéve azokat a gyerekeket, akik a második osztály befejezése után nyáron kezdtek az egészségtelen testsúlytartományba átkerülni.”

Moreno és a tanulmány többi kutatója statisztikailag újraelemezték egy 2013-ban készült tanulmányuk eredményét, amelyben 3588 gyermeket követtek nyomon, akik 2005-ben kezdték az óvodát. A résztvevő gyerekek a kutatás elején 5-6 évesek voltak, és egészen az általános iskola negyedik osztályának befejezését követő őszig követték nyomon a változásukat. A gyerekek magasságát és súlyát évente kétszer, szeptember közepén és április közepén mérték meg. A mostani újraelemzés erőteljesebb, mint a 2013-mas volt.

A tanulmány szerzői a gyerekeket öt “BMI görbe csoportba” osztották a BMIz-ben, a vizsgálat során tapasztalt változási mintájuk alapján. Így a gyerekek 22,6 százaléka a “krónikusan túlsúlyos vagy elhízott“, 8,2 százaléka az “egészséges testsúlyra váltott”, 8,5 százaléka a “kései túlsúlyos vagy elhízott”, 8,2 százaléka a “korai túlsúlyos vagy elhízott”, míg 52,5 százaléka a “tartósan egészséges testsúlyú” kategóriába került. A korai kezdetet úgy határozták meg, mint az átlag feletti BMI arányba kerülést az óvoda utáni nyártól, a késeit pedig úgy, hogy az átmenet a második osztály utáni nyáron kezdődött.

A BMI görbe csoportok és az évszakok mellett a kutatók magyarázó változóként használták még az iskolát, a gyermek életkorát hónapokban mérve, a nemet, az etnikai hovatartozást, továbbá a kortársakhoz viszonyított relatív testsúlyt vagy magasságot, a magasság, a súly és a BMIz szezonális változásainak modellezésére, illetve ezek módosító statisztikai kölcsönhatásaira.

A magasság növekedése szezonális volt, gyorsabban nőtt a tanév során, mint nyáron, átlagosan 0,055 cm/hó eltéréssel. A deficit a nyári magasságnövekedésben a “krónikusan túlsúlyos vagy elhízott” csoport esetében volt a legnagyobb, akik nyáron összesen körülbelül -0,1 cm/hónapos növekedést mutattak a tanévhez képest. A súlygyarapodás mértéke nem változott az évszakonként. De a kombinált magasság és súly azt jelentette, hogy a BMIz nyáron volt a legmagasabb, és minden nyáron meredeken nőtt a túlsúly vagy az elhízás valószínűsége.

Dr. Debbe Thompson, USDA/ARS kutató táplálkozási szakértő, és a Baylor Orvostudományi Főiskola USDA/ARS Gyermektáplálkozási Kutatóközpont professzora elmondta: “A magasság és a súly szezonális hatása a BMIz-re nézve egészségesebb BMIz állapotot eredményezett a tanév során.”

Az, hogy mi okozza a magasságnövekedés erős szezonalitását, egyelőre még nem egyértelmű.

“Ami egyértelmű, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a legnagyobb a túlsúly és az elhízás kockázata, a testmagasság növekedésének szezonális hatása kevésbé kifejezett a BMIz-re, ami azt jelzi, hogy az egész év során előnyük származna az elhízás megelőzésére irányuló erőfeszítésekből” – tette hozzá Dr. Craig A. Johnston, a Houstoni Egyetem Egészségügyi és Emberi Teljesítőképesség Tanszékének docense.

Forrás: medicalxpress.com