Gyerek

A testsúlytól is függ az alvás minősége?

A Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán készült kutatás szerint a túlsúlyos felnőttek több időt töltenek az alvás gyors szemmozgásos (REM) fázisában, mint az egészséges testsúlyú felnőttek.
2016. Június 15.

A testsúlytól is függ az alvás minősége?

A Pennsylvaniai Egyetem kutatásából az derül ki, hogy egy ember testének összetétele és kalóriabevitele befolyásolhatja az egyes alvási fázisokban töltött időtartamot. Az eredményeket az Associated Professional Sleep Societies LLC társaság SLEEP 2016 című 30. éves kongresszusán teszik közzé.

A kutatás során 36 egészséges felnőtt aludt két egymást követő napon 10 órát az egyetemi kórházban. A második éjszaka poliszomnográfiás vizsgálattal rögzítették az alvás során bekövetkező fiziológiai változásokat. A kísérlet első éjszakája utáni reggelen a testösszetételt és a nyugalmi energiafelhasználást mérték, és mindegyik nap mérték az étel- és italbevitelt.

A kutatók kimutatták, hogy a testtömeg-index (BMI), a testzsír százalék és a nyugalmi energiafelhasználás nem volt jelentős prediktora az alvási fázis időtartamának, a túlsúlyos felnőttek azonban a normális testsúlyú felnőttekhez képest az idő nagyobb százalékát töltötték az alvás gyors szemmozgásos (REM) fázisában, amelyben általában az álmok jelentkeznek, és amelyet gyorsabb pulzusszám és légzés, valamint kevésbé regeneratív alvás jellemez, mint a nem REM szakaszokat. Az eredmények alapján azt is felfedezték, hogy a nagyobb fehérjebevitel kevesebb 2-es fázisú alvást, és több REM fázisú alvást jelez előre.

“Egy olyan kultúrában, amelyben egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberekre, hogy feláldozzák az alvást a termelékenység érdekében, kutatásunk újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy az életmóddal összefüggő magatartások befolyásolhatják az alvás minőségét” – összegezte az eredményeket a tanulmány vezető szerzője, Andrea M. Spaeth.

Alvással kapcsolatos cikkeink:

Forrás: Medipress