A cukor kicsit alattomos, ezért csak módjával ajánlott fogyasztani –mondta Miháldy Kinga, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) dietetikusa a Duna Tv Almárium című műsorában. Egy 2000 kalóriás étrendnek ideális esetben csupán a 10 százalékát teszi ki a cukor, amely 50 grammot, maximum 12 kiskanálnyi mennyiséget jelent. Figyeljünk azonban arra, hogy számos élelmiszerben – például szószokban – nagy mennyiségű rejtett cukor lehet.
Miháldy Kinga az édesítőszerek, illetve a cukoralkoholok fogyasztását alapvetően csak cukorbetegeknek ajánlja.
Fontos tudni továbbá, hogy egyes cukorhelyettesítők – például a xilit vagy az eritrit – az érzékenyebbeknél haspuffadást, hasmenést okozhatnak. A xilit a házi kedvencekre veszélyt jelent, tehát nagyon oda kell figyelniük az állattartóknak, ha ezt az édesítőt használják az otthoni sütéshez, főzéshez.
A Házpatika egy korábbi cikke szerint a legjobb, ha édesítésre olyan cukorpótlót használunk, amely a lehető legtermészetesebb állapotában tartalmazza a cukrot: mézzel, gyümölcsökkel édesíthetünk. Az egész datolya például kiváló édesítő, hiszen íze mellett élelmirost-forrás, amit a bélflóránk egyensúlyának is jót tesz.