Imádom a bolti mogyorókrémet, nagy rajongója vagyok, az a kanalazós fajta, én magában szeretem a legjobban. A gyerekekre hivatkozva szoktuk vásárolni, de talán a kisfiam és én vagyunk leginkább függőek.
Amióta viszont ettem ennek házi verziójából, nem kérdés, hogy melyiket választjuk. A házi verzió ugyanis igazán mogyorós, csokis, és csak annyira édes, amennyire mi akarjuk.
Tudtad, hogy a csokis mogyorókrém Napóleon külpolitikájának mellékterméke?
Amikor 1806-ban a francia császár kereskedelmi embargó alá vonta Angliát, Európán eluralkodott a csoki- és kakaóhiány, mivel korábban a brit gyarmatokon keresztül érkezett a kontinensre ez az árucikk. Az olasz cukrászok ekkor találták ki, hogy a csokoládét olcsó darált mogyoróval keverjék.
Hozzávalók:
- 20 dkg törökmogyoró
- 1 csipet só
- 1-2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg tejcsokoládé
A készítéshez törökmogyorót kell használni, nekem nagy szerencsém, hogy ez megterem a szüleim kertjében, ráadásul papa mindig megtöri nekünk, így itthon már csak pirítani kell.
Ehhez a mogyorót tegyük teflon serpenyőbe, és folyamatosan mozgatva, rázogatva pirítsuk. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg a szemek.
A forró mogyorószemeket tegyük konyharuhába, és dörzsöljük le a róla a héját, amennyire csak lehet.
Ezután következik a mogyoró darálása, ami talán a legnehezebb művelet, ha nincs nagy teljesítményű aprítónk. Nekem sincs ilyen, ezért kézi diódarálón ledaráltam a mogyorót, majd mixerben folytattam a keveréseket. Így maradnak a mogyorókrémben apró szemcsék, de ez nem ront rajta egy csöppet sem.
Szóval ehhez a darált mogyoróhoz adtam a csipet sót, a kakaót, cukrot és az olajat, amivel összedolgoztam.
A csokit vízgőz felett felolvasztottam, majd a felmelegített tejszínnel összedolgoztam. Ezt hozzáadtam a masszához, majd üvegbe töltöttem.
Kenhető kenyérre, mehet sütibe, palacsintába, de akár ajándékba is adható.
Hűtőben tartandó, max. kb. 2 hétig áll el.
Jó étvágyat hozzá!
Rácz Anikó blogját ITT találjátok.
Kapcsolódó cikkeink: