Gyerek

Hogyan fegyelmezzük a gyereket?

Szinte minden szülő vágya, hogy gyermeke szófogadó legyen. Mégis hogyan vegyük rá arra, hogy megtegye, amit kérünk tőle?
2016. Június 20.

Hogyan fegyelmezzük a gyereket?

A lelkizona.blog.hu pszichológusa, Czecz Fruzsina összeszedte, hogyan legyünk hatékonyak, és ne csak a szánkat tépjük feleslegesen.

Próbára teszi a szülők türelmét, ha gyermekük századszori kérésre sem csinálja meg, amit várunk tőle, mintha meg sem hallaná. Fárasztó, dühítő és energia leszívó dolog, ha úgy érezzük teljesen feleslegesen tépjük a szánkat, semmi eredménye nincs.

Íme 10 jó tanács, hogy hatékonyan kezeljük a helyzetet, sőt előzzük meg a felesleges köröket gyermekünkkel.

1.) Határozottság

Egyértelműen és határozottan fogalmazzuk meg mit is szeretnék. “Szóhasználattal és hangsúllyal is tudod érzékeltetni, hogy itt most nincs helye vitának, el kell végezni egy feladatot”- tanácsolja a pszichológus. A Mit szólnál, ha… kezdetű mondatok nem érnek célba.

2.) Időpont

Bár nagyban függ a gyermek korától, hogy mennyire van már időérzéke, de az ebéd után-t a legkisebbek is értik. A kéréseinkhez jó lenne, ha határidőt is szabnánk.

3.) Indoklás

Ez megint csak nagyban függ az életkortól, de észérvekkel kitűnően lehet terelgetni egy gyermeket. Számukra ugyanis nem minden esetben nyilvánvaló az ok-okozati összefüggés. A pszichológus életszerű példája: Pakold el azt a sok játékot, akkor több helyed lesz bukfencezni, és meg sem ütöd magad. Ez azért elég világos és érthető érvelés.

4.) Empátia

Nem csak mi lehetünk együttérzőek a gyerekkel, de őszinteséggel tőle is elvárhatjuk ugyanezt. Egy nehéz, megterhelő nap után ahelyett, hogy kicsit kifújnánk magunkat inkább rögtön nekiesnénk együtt fakockázni vagy rosszabb esetben számon kérjük a gyereken, hogy miért nem játszik egyedül, nyugodtan beavathatjuk a bizalmunkba (nyilván a gyerek korának megfelelő mértékben), elmondhatjuk neki, hogy most adjon egy pár percet amíg összerendeződsz. Így senki nem lesz ingerült, türelmetlen. A gyerekek sokkal megértőbbek, mint azt elsőre feltételezzük róluk.

5.) Lassan mondd, tovább érsz!

Egyszerre csak egy dolgot kérjünk. Azt is nyugodtan tegyük és ne fukarkodjunk a dicséretekkel sem. Utána jöhet a következő kérés.

6.) Választási lehetőség

Utasítás helyett teremtsünk olyan helyzetet, amibe a gyereknek is van beleszólása. A pszichológus példája egy rendrakásos tipikus hétköznapi helyzeten modellezve: Mit rakjunk el először? Te melyik dobozt töltöd meg? Hol parkoljon éjszakára ez a nagy rendőrautó? A cél nem változik: legyen rend a szobában. Viszont nem utasítást kapott a gyerek, hanem játékos lehetőségeket is.

7.) Csak 1+1

Legyen súlya a szavainknak, különben hamar elveszítjük a szavak erejét. Legyünk következetesek, ha valamire azt mondtuk, ígértük, hogy nem, akkor tartsuk is be. Ha mi nem vesszük magunkat komolyan, akkor hogy várhatjuk el ezt a gyerektől? Higgyünk magunkban és a gyerekben is: meg tudjuk értetni vele mit szeretnénk, ő pedig meg fogja tenni. A kulcsszó a következetesség.

8.) Verseny

Sok gyereknél beválik, a ki öltözik fel hamarabb trükk. Egyaránt alkalmazhatjuk egykéknél (versenyzés a szülővel) és testvérek esetében is. Játékos és hatékony megoldás.

9.) Csak előre!

A “Na, látod, miért nem tudtad eddig is így csinálni? Miért kellett ennyit könyörögni?” mondatokat felejtsük el, amikor a gyerek megtette, amit kértünk tőle. Ne a múltbeli sérelmeket emlegessük fül, hanem örüljünk a közös sikernek és dicsérjük meg. Ösztönző a jövőre nézve is.

10.) Figyelem, figyelem!

Ha egy gyermek folyamatosan toporzékol, rosszalkodik, szándékosan bosszant, akkor az is lehetséges, hogy fel akarja hívni magára vagy valaminek a hiányára a figyelmet. Vajon elég szeretetet, törődést, időt, figyelmet kap? Gondoljuk át ilyenkor, hogy milyen időszakon vagyunk túl, voltak-e közös nevetések, közös élmények a közeli múltban?

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: lelkizona.blog.hu