Gyerek

Hullafáradt vagy? Tanulj meg nemet mondani!

Íme 5 tipp egy tapasztalt édesanyától, aminek te is biztosan hasznát veszed majd, ha 0-8 éves kor közötti gyermeked van.
2018. Január 20.

Semmi kétség afelől, hogy az anyaság egy egész életünket fenekestől felforgató tapasztalás. Egyik nap úgy érzed, bármire képes vagy, a másik nap meg még azt is megkérdőjelezed magadban, hogy egyáltalán neked való-e ez az egész. 

Sose feledd! Nem vagy egyedül. Nagyon sok nő érez ugyanígy, és egy közülük, nevesítve Hayley Hengst nem is félt szavakba önteni az őszinte érzéseit. Írt egy cikket az anyaságról és a bűntudatról, amit minden fiatal anya megtapasztal, mikor rájön, hogy ő sem superwoman. Az írás, ami először az Austin Moms Blogon jelent meg azóta körbejárta a Facebookot is, és számtalan anyukát szíven talált.

A cikkében Hengst a fiatal harminc körüli anyákat szólítja meg, akiknek minimum egy, de inkább két, három vagy netán négy, 0-8 éves kor körüli gyerekük van. Őszintén bevallja, hogy az életnek ebben a szakaszában anyának lenni a legnehezebb. – Totálisan ki vagy merülve. Fizikailag, mentálisan és érzelmileg egyaránt – írja. Ebben az életszakaszban az anyák olyan problémákkal szembesülnek, mint a fogzás, a fülgyulladás vagy a gyomorvírusok. Mindent bele kell sűríteniük egy napba – szoptatást, etetést, alvást, sőt még a napi sétát is. – Számtalan labdával zsonglőrködsz egyszerre, és valószínűleg úgy érzed csaknem az összeset elejted.

Ha te is hasonló helyzetben vagy, és úgy érzed, hogy kész, feladod, nem bírod tovább, akkor olvasd el Hengst 5 tippjét, amivel biztosan könnyebben veszed majd az akadályokat!

1. Felejtsd el a bűntudatot!

Ha dolgozol, azért van bűntudatod, amiért nem a gyereke(i)ddel vagy. Ha meg a gyereke(i)ddel vagy, akkor meg azért, mert nem járulsz hozzá érdemben a családi kasszához. Egyszer azért van bűntudatod, mert túl szigorú vagy, máskor meg azért, mert túl elnéző. Teljesen mindegy, mit csinálsz, valahogy mindig úgy érzed, hogy csődöt mondtál.

Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kikerülni, de muszáj. Egy kis kényeztetéstől még nem leszel rossz anya.

– Nem szabad, hogy rosszul érezd magad azért, mert a gyerekek alvásidejét feltöltődésre használod – írja Hengst. – Muszáj, hogy azzal is megbékélj, hogy otthon hagyd a gyerekeidet, és elmenj valahova. Akárhova.

Hengst szerint nagyon fontos, hogy anyaként is törődjünk magunkkal. – Minden nap tegyél valamit, amit szeretsz, amit élvezel. Minden nap! Akkor is, ha ez nem több, mint 15 perc. Szükséged van arra a kávéra, arra a habos fürdőre.

2. Ne agyald túl!

Fiatal anyaként rengeteg döntést kell meghoznod, és ami az egészet még nehezebbé teszi, hogy nem mindegyikre van egyértelmű válaszod. – Beoltassam a gyereket? Állami vagy magán iskolába írassam? Meddig szoptassak?

Nem tudod mindre a jó választ, de mindenki körülötted azt az érzést kelti, hogy egyedül a te felelősséged tudni. – Folyamatosan egyensúlyra törekszel, de sosem találod. Valaki mindig ölelésre vágyik, hogy beléd kapaszkodjon, hogy megérintsen. A teendőid listája végtelen. Halálra aggódod magad, és a fejedben folyton cikáznak a gondolatok.

Amikor összecsapnak a hullámok a fejed felett, vegyél egy mély levegőt. Nyugodtan lépj egyet hátra, és értékeld újra a helyzetet. – Adj alább az elvárásaidból? aztán adj alább még egy kicsit. Muszáj az életed minden szegletét annyira leegyszerűsítened, amennyire csak tudod. Meg kell tanulnod nemet mondani, és hálásnak lenni azért, amid van – tanácsolja Hengst.

3. Ne gondold, hogy mindent neked kell megcsinálnod! Kérj segítséget!

Amikor egy nő anyává válik, úgy gondolja, hogy szuperhőssé kell válnia – menedzselnie kell a háztartást, a gyerekek körüli teendőket, a házasságát. Az emberek pedig azt az irreális elvárást sugallják, hogy ezt tényleg így a normális. Ennek így kell lennie.

Pedig ez nem igaz. Hengst emlékezteti az anyákat, hogy ha szeretnék túlélni ezt az időszakot, akkor bizony úrrá kell lenniük a félelmeiken, és segítséget kell kérniük, vagy el kell tudniuk fogadni, ha valaki felkínálja. – Szükséged van barátnőkre. Szükséged van az anyukádra. És szükséged van idősebb barátokra, akik már keresztülmentek ugyanezeken, amiken most te. Akik biztosítanak afelől, hogy nem vagy akkora rakás szerencsétlenség, mint gondolod.

4. Ne hanyagold el a férjed!

Az az igazság, hogy sok pár nem éli túl ezt az életszakaszt, hiszen minden nap valóságos kínlódás. Habár ez is egy újabb szerep, amiben helyt kell állnod, fontos, hogy fordíts energiát a pároddal való kapcsolatodra is. – Ne hanyagold el a házasságotokat – emlékeztet Hengst. – Fektesd le a gyerekeket időben, aztán pedig ülj le a pároddal, töltsetek magatoknak egy pohár bort, és beszélgessetek.

5. Emlékeztesd magad: lehet, hogy ez az életszakasz a legnehezebb, de egyben a legszebb is

Ez az az időszak, amikor a gyerekeid mindennél jobban szeretnek téged. Ennél jobban sosem fognak egész életükben. Ez az időszak, amikor még kényelmesen elférnek az öledben, hogy szorosan átöleljenek, és még szeretnének is átölelni. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb problémáik a fülgyulladás, a fogzás vagy egy gyomorvírus, és még nem kell olyasmikkel szembenézned, mint az összetőrt szív, a drogozás veszélye vagy a bántalmazás.

Ez az az időszak, amikor láthatod a szüleidet nagyszülőkké válni, és láthatod, hogy milyen jók benne. Ez az utazások, iskolai bulik, jelmezek, úszás órák, habfürdők, táncpartik, kiesett fogacskák és első lépések ideje. Ez az az időszak, amikor még elég fiatal vagy ahhoz, hogy valóban élvezd ezeket a pillanatokat, de már elég öreg, hogy némi bölcsességgel tekints rájuk. Ez egy fantasztikus időszak.

(VIA)

Kapcsolódó cikkeink: