Gyerek

Így előznék meg a rendőrök a kamaszok önkárosítását

Egyre több tinédzser próbálkozik az önkárosítással. Az amerikai rendőrök kockázati profilokat dolgoztak ki, hogy minél több tragédiát megelőzzenek.
2023. Május 18.
bekötött kezű lány
Sokan ezzel kérnek segítséget (Fotó: Getty Images)

Egyre több amerikai gyerek és tinédzser vágja meg vagy égeti meg magát, veri a fejét a falak, tépi ki a haját, vannak, akik még öngyilkossággal is próbálkoznak. Az önsértés mindig valaminek a tünete, amire a szülőknek kiemelten figyelniük kell.

A szülőknek és a rendőröknek ijesztő kihívás volt kitalálni, hogy kit fenyeget a legnagyobb kockázata annak, hogy kárt tegyen önmagában. Mostanáig. A UPI cikke szerint amerikai kutatók arról számoltak be, hogy olyan kockázati profilokat dolgoztak ki, amelyek segítségével az orvosok meghatározhatják, mely gyerekek vagy tizenévesek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fiúk fiatalabban, a lányok valamivel idősebben vannak kitéve ennek

„Az Egyesült Államokban egy mentális egészségügyi válság kellős közepén van, a mentális egészségügyi diagnózisok és a kórházi kezelések száma az elmúlt néhány évben rohamosan nőtt, és sok ilyen kórházi kezelés önkárosító események vagy jövőbeli önsérülés miatti aggodalomra ad okot” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. James Antoon, a Monroe Carell Jr. Gyermekkórház gyermekgyógyászati és kórházi orvostudományi adjunktusa.

Az önkárosítás az események széles skáláját jelenti, az olyan enyhe dolgoktól kezdve, mint a karok vagy combok megvágása, a gyógyszerek bevételén túl egészen a valódi halálvágyig „Azt akartuk kideríteni, hogy mely gyerekeknek kell kórházi kezelésre és intenzívebb monitorozás” – mondta.

Az Egyesült Államokban jelentős hiány van a mentális egészségügyi problémákkal küzdő gyerekek fekvőbeteg-ágyaiból, ami még súlyosabbá teszi a helyzetet. Antoon megjegyezte, hogy ha tudják, mely gyerekek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, az segíthet jobban kihasználni ezeket a korlátozott erőforrásokat.

Így a csapata négy kockázati profilt dolgozott ki a súlyos önsérülésekre életkor, nem, valamint pszichiátriai és egészségügyi állapotok alapján

A kutatók azt találták, hogy az ADHD-s, bipoláris zavarban, autizmusspektrum-zavarban vagy más fejlődési rendellenességben szenvedő 10-13 éves fiúk 80%-kal nagyobb valószínűséggel folytatnak súlyos önkárosító magatartást, amely kórházi kezelést igényel. Eközben a 14 és 17 év közötti tinédzser lányok, akik depresszióban és szorongásban, valamint személyiség- és étkezési zavarokban szenvednek, szintén nagy kockázatnak voltak kitéve a súlyos önsérülésnek, mutatta ki a tanulmány.

Az öngyilkossági kísérletek a súlyos önsértő magatartások többségét tették ki a vizsgálatban.

Sok oka lehet annak, hogy a gyerekek és a tizenévesek megpróbálnak ártani maguknak – mondta Elizabeth Bailey, a bostoni McLean Kórház orvosigazgatója.

Ráadásul nem mindig könnyű észrevenni az önkárosító jeleket a gyerekeknél, mivel a bizonyítékokat elrejtik azzal, hogy hosszú ujjú pólókat viselnek vagy más módon takarják el a karjukon lévő hegeket.

Ennek ellenére van néhány dolog, amire figyelni kell. „Aggodalomra adhat okot, ha egy tipikusan közösségi, jól szocializált gyermek hirtelen visszahúzódó lesz, vagy egy jó tanulónak hirtelen leromlanak az eredményei” – mondta Bailey.

Van segítség!

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 13700 ingyenes telefonszámon hívható hétfőtől péntekig 17-21 óra között ingyenesen és névtelenül.