Gyerek

Így formálja az életed, ha van testvéred

A pszichoterapeuták évtizedek óta a szülőkkel való kapcsolatra összpontosítanak, figyelmen kívül hagyva, hogy a testvérek döntő módon alakítják a gyermekkort, sőt a felnőtt életünket is. Új kutatások szerint például azok, akiknek felnőttkorukban nem jó a kapcsolatuk a testvérükkel, nagyobb arányban szenvednek depressziótól.
2023. Március 04.
Testvérek könyvet olvasnak a kanapén fejjel lefelé lógva
Kép: Getty Images

Hajlamosak vagyunk a személyiség kialakulásánál kizárólag a szülő-gyerek kapcsolatot alapul venni, a pszichológiai kutatások is sok évtizeden át figyelmen kívül hagyták a testvérkapcsolatok fontosságát.

A testvérkapcsolatok fontosságának mellőzése magával Sigmund Freuddal kezdődött, akik kéttucatnyi művében mindössze ötször említi a testvérkapcsolatot. Csak több mint egy évszázaddal később kezdtek el a kutatók érdemi vizsgálatokat végezni arról, hogy a testvérek hogyan alakítják egymás életét.

A gyerekek iskolán kívüli idejüket döntően a testvéreikkel töltik (ha van nekik) beleértve a szülőket és a barátokat is, és jellemzően a testvérekkel van a leghosszabb a kapcsolatuk életük során. Ezért a testvérek már a kezdet kezdetétől mély hatást gyakorolnak egymás életére.

A Harvard Egyetem pszichiátere, Dr. Robert Waldinger és munkatársai a Harvard Study of Adult Development adatait felhasználva – amely 1938 óta követi férfi alanyait -, megállapították, hogy az élethosszig tartó testvérkapcsolat nagyban befolyásolja a jólétet. Azok a résztvevők, akik 18 vagy 19 éves korukban rosszabb testvéri kapcsolatokról számoltak be, 50 éves korukra nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos depresszióban és használtak hangulatjavító szereket. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekkori szoros testvérkapcsolat még a felnőttkor derekán is hatással van a jóllétre.

Nagyobb hatása van a testvérkapcsolatnak, mint korábban feltételeztük

Úgy tűnik, hogy a testvérkapcsolat milyensége  erőteljesebben hat az egész életünkre és befolyásolja a jóllétünket, mint más tényezők, például a szülőkhöz való gyermekkori közelség, a gyermekkori érzelmi problémák, a szülők válása, vagy akár a házasság és a karrier.

Más tanulmányok is alátámasztják ezeket az eredményeket. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a testvéri kapcsolatok jelentős hatással vannak a fejlődésre. Például:

  • Azok a serdülők, akik úgy érzékelték, hogy testvéreik osztják az érzéseiket, magasabb önbecsülésről számoltak be.
  • A testvéri támogatás és az erős testvéri kapcsolat összefügg a jobb tanulmányi eredménnyel.
  • A szegénységben élő vagy szegénységi kockázatnak kitett gyermekek esetében – akiknél a családi viszályok, a szülők mentális betegsége és/vagy válása miatt – egy érzelmileg stabil személy, például egy idősebb testvér állandó jelenléte javította az esélyeiket arra, hogy felnőttként képesek legyenek beilleszkedni a társadalomba.
  • A testvéri támogatás és közelség kevésbé teszi az egyént magányossá, hajlamossá és a depresszióra, és elégedettebb felnőttkort biztosít.

Így lesznek jó testvérek a gyerekeid

Abban, hogy jó legyen a gyerekek között a testvéri kapcsolat a szülők alapozzák meg. Fontos figyelni az alábbiakra, ha azt szeretnéd, hogy a gyerekeid szoros kapcsolatban legyenek, akik támogatják egymást:

  • Soha ne hasonlítgasd össze őket egymással és soha ne foglalj állást, amikor a testvérek vitatkoznak.
  • Soha ne kivételezz egyikkel gyerekeddel sem.
  • Segítsd őket abban, hogy meg tudják tanulni a konfliktusok kezelését
  • Teremtsünk lehetőséget arra, hogy mély, szoros kapcsolatuk alakuljon ki, közös programokkal, rendszeres eseményekkel, sportolással, társasjátékozással.
  • Támogasd, hogy a gyerekednek legyenek barátai, és más családtagokkal is szoros kapcsolata, mielőtt még testvére születne. Azok az óvodáskorú gyermekek, akiknek legalább egy baráti kapcsolata volt a testvérük születése előtt, nagyobb valószínűséggel alakítottak ki pozitív kapcsolatot a kis testvérükkel – egy új tanulmány szerint.

Waldinger azt ajánlja, hogy minden korosztály – különösen a felnőttek – kezdjenek el  kapcsolataikkal foglalkozni a képernyő előtt töltött idő helyett, vegyék fel újra a fonalat olyan családtagokkal, barátokkal, akikkel megkopott a viszony, akikkel évek óta nem beszélnek.

A kapcsolatok bonyolultak és kihívást jelenthetnek, ismeri el Waldinger – de arra bátorítja az embereket, hogy vállalják az élethosszig tartó kapcsolatok fenntartásának kihívását. Szerinte megéri a befektetést, mert kutatásai szerint a családtagokkal és barátokkal való kapcsolatok erőssége teszi magát az életet teljessé.

A jó élet nem cél – írja Waldinger -, hanem maga az út, azokkal az emberekkel, akik veled együtt járnak rajta. Miközben sétálsz, másodpercről másodpercre eldöntheted, kire és mire fordítod a figyelmedet. Hétről hétre rangsorolhatod a kapcsolataidat, és dönthetsz úgy, hogy azokkal az emberekkel leszel, akik igazán számítanak. Évről évre megtalálhatod a célt és az értelmet az általad gazdagított életeken és az általad ápolt kapcsolatokon keresztül. Azzal, ha szeretettel és kíváncsisággal fordulsz a családtagok, munkatársak, barátok, ismerősök, sőt idegenek felé, megerősíted a jó élet alapjait.”

Forrás: psychologytoday.com