Gyerek

Így jön ki a gyereken az influenza

Az influenza különösen az 5 év alatti gyerekekre veszélyes a szövődmények nagyobb kockázata miatt. Honnan lehet felismerni az influenzát, a fertőződés után hány nappal jön ki a betegség?
2018. Január 22.
Így jön ki a gyereken az influenza

Az influenza igen fertőző, lázas vírusos megbetegedés, amely cseppfertőzéssel, például köhögéssel vagy tüsszentéssel terjed (bár a legújabb kutatások szerint egyszerűen az is elég, ha belélegezzük).

A fertőzés után három-hét nap, amíg jelentkeznek a jellegzetes tünetek: magas láz, köhögés, fejfájás, végtagfájdalom, hasfájás, levertség. Nagyjából három nap elteltével a láz elmúlik.

Ha újabb lázroham jön, másodlagos bakteriális fertőzés: középfülgyulladás, hörghurut vagy tüdőgyulladás alakult ki. A kiállott influenza után a test hónapokig-évekig immunis az újrafertőzéssel szemben.

Ha láza 39 C fok fölé emelkedik, vagy az első lázroham után újból belázasodik, orvoshoz kell menni.

Figyelj a Reye-szindróma kockázatára!

Influenza esetén lázcsillapításra nem szabad acetilszalicilsav-tartalmú orvosságot, például Aszpirint adni. Agyvizenyő és a májműködés leállásának veszélye áll fenn, ami végzetes kimenetelű lehet a gyereknél.

Leggyakoribb tünetek:

Magas láz

Köhögés

Fejfájás

Végtagfájdalom

Hasfájás

Speciális kezelés nincsen. Az orvos ágynyugalmat és esetleg lázcsillapító kúpot vagy szirupot rendel szükség esetére. Másodlagos bakteriális fertőzés esetén az orvos antibiotikumot ír fel.

Gondoskodj az ágynyugalomról, de ne takard be túl melegen. Kötelező lázcsillapításra nincs szükség, csak amennyiben a gyermek közérzete indokolja. Ami még nagyon fontos: sokat itasd!

A cikk Helmut Keudel Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.

Kapcsolódó cikkeink influenza témában: