Gyerek

Itt a Down-szindrómás Barbie

A gyártó célja, hogy minél több gyereknek legyen olyan játéka, amelyben önmagát láthatja.
2023. Április 26.
Down-szindrómás Barbie
Kép: Mattel

Megérkezett a Mattel Fashionista kollekciójának új darabja, a Down-szindrómás Barbie baba. A gyártó évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy különféle haj-, szem- és bőrszínű, testi fogyatékosságot megjelenítő babákat dobjon piacra azért, hogy minden gyerek megláthassa magát ezekben a játékokban. Így van már kerekesszékes, hallókészülékes Barbie is, most pedig itt a Down-szindróma külső jeleit viselő baba is.

A gyártó az amerikai Nemzeti Down-szindróma Szövetség és szakemberek véleményét is kikérte, mielőtt megalkotta volna az új babát. A konzultációk eredményeképpen az új Barbie rózsaszín medált visel, amelyen három nyúlvány jelképezi a tripla 21-es kromoszómát. A baba ruházatán pillangó és a kék, valamint a sárga színek, mint a Down-szindrómához kapcsolódó szimbólumok jelennek meg. A baba szemei mandulavágásúak és törzse is hosszabb.

Ellie Goldstein Down-szindrómás brit modell az új Barbie kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagyon örül annak, hogy a Mattel játékaiban megjelenik a sokszínűség és örömmel tölti el, hogy az emberek több hozzá hasonló embert láthatnak.

forrás: Guardian