Gyerek

Jakab Ferenc: Magyarországon brutálisan tombol a járvány

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője szerint a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni.
2020. Szeptember 16.
Jakab Ferenc: Magyarországon brutálisan tombol a járvány (fotó: Getty Images)

“Senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek, és ne higgye, hogy az idősebb korosztály biztonságban van. Sajnos ez egyáltalán nem igaz” – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online beszélgetésen, amit a 444.hu szemlézett.

Elmondta azt is, hogy a napi adatok alapján egyre többen vannak lélegeztetőgépen és “80 százalékuk sajnos sosem jön le a lélegeztetőgépről”. Jakab szerint ha az adatokat nézzük, akkor már látni lehet, hogy a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni a halálesetek. Orbán Viktor szombati interjúja alapján a kormány elsősorban a halálozások számát figyeli és nem a fertőzésszámot, a cél az, hogy alacsonyan tartsák a halálozások számát és közben elkerüljék a súlyos korlátozásokat, amelyek visszavetnék a gazdaságot. Orbán azt is elmondta, hogy addig nem zárják be az iskolákat, amíg a halálozások száma nem kezd el emelkedni – hívja fel a figyelmet a 444.hu.

Jakab Ferenc elmondása szerint a magyar adatokat hetente elemzik matematikusokkal és epidemiológusokkal.

“El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.”

Jakab a gyógyszerfejlesztésekről is beszélt: szerinte jelentős előrelépések történtek, a terápiás célú beavatkozások európai és világszinten is csökkentették a halálozási számokat. A sokat emlegetett gyógyszerek, mint a remdesivir vagy a favirpiavir “most is folyamatosan klinikai vizsgálat alatt állnak”, de nehéz egyértelműen igazolni ezeknek a hatékonyságát.

Az egyetem egy osztrák biotechnológiai céggel együttműködve vizsgál egy másik szert is, az azelasztin-hidrokloridot, ami “orrnyálkahártya-kísérletek alapján is úgy tűnik, hogy nullára csökkentette a vírus replikációs képességét”. A klinikai vizsgálatokat ezután kezdik majd.

A vakcinával kapcsolatban abban bízik, hogy az év végére meglesznek a nemrég egy időre leállított oxfordi projekt első eredményei, és talán a jövő év első felében megkezdődhet a tömeggyártás és az oltás is.

Jakab “fehérköpenyes sarlatánoknak” nevezte azokat az álszakértőket, akik “hamis tanokat hangoztatnak a közösségi oldalakon. Meg merem kockáztatni, hogy nagyobb kárt okoznak jelen pillanatban az országban, mint maga a vírus”. Szerinte nem szabad teret adni nekik és vitatkozni velük. “Magyarországon járvány van, tudomásul kell venni”.

Forrás: 444.hu