Gyerek

Játszhat-e a gyerek a Pokémon Góval?

A fél világ meg van őrülve az alig néhány napja debütált játékért.
2016. Július 19.

Szinte lehetetlennek tartjuk, hogy valaki ne hallott volna a Pokémon Go nevű okostelefonos játékról, de ha mégis így lenne, akkor azért leírjuk röviden a lényegét. A Pokémon című rajzfilmből megismert szörnyecskéket lehet összegyűjteni valóságos földrajzi helyszíneken a telefonunk segítségével, egyfajta kiterjesztett valóság által. A helymeghatározás segítségével így a készülékünk megjeleníti azt a valós környezetet, ahol éppen vagyunk. A fejlesztők pedig a legkülönbözőbb helyekre rejtették el a pokémonokat: bevásárlóközpontokban, parkokban, iskolákban is be lehet őket gyűjteni.

A felhasználók pedig imádják, de a kérdés az, vajon gyerekek is játszhatnak-e az alkalmazással, vagy ez inkább maradjon meg a felnőttek szórakozásának?

Nos, egyedül semmiképp se engedjük útjára a gyereket, hiszen, ahogyan azt írtuk, tényleg bárhol lehetnek szörnyecskék, és jobb, hogyha a kisebbek még nem kószálnak egyedül az utcákon. Persze felnőtteknek is veszélyes lehet, hogyha például úgy mennek át egy útkereszteződésen, hogy fel se néznek a telefonjukból. Mivel a játékhoz szükség van helymeghatározásra és mobilnetre is, fennáll a veszélye annak, hogy a készülék hamar lemerül, így a gyerek még fel sem tudna minket hívni, hogy éppen merre van.

Ha nem tudjuk elkerülni, hogy a gyerek kipróbálja a játékot, akkor legyünk benne partnerek, játsszunk vele együtt! Ha van két telefon a családban, akkor megvan a saját eszköz szabadsága is, de mégsem téveszthetjük el a csemetét szem elől.

De mi van akkor, ha a gyerek nem akar a szüleivel együtt játszani? Ilyenkor beszéljük meg vele, mi az a terület, amin belül sétálhat. Inkább engedjük el őt a barátaival, hogy többen legyenek, ahelyett, hogy egyedül menjen játszani. Mindenképp beszélgessünk el vele a biztonságról, arról, hogy kikkel állhat szóba és kikkel nem, valamint kössük a lelkére, hogy mennyi idő eltelte után telefonáljon nekünk.

Valószínűleg nehéz elkerülni, hogy ne akarja kipróbálni a gyerek a játékot, hiszen tényleg a csapból is ez folyik, nem meglepő, hogyha nem is tőlünk, akkor a barátaitól vagy a játszótéren hall róla. A gyerek pedig azért gyerek, hogy minden ki akarjon próbálni.

Ha úgy döntöttünk, hogy engedjük a gyereket játszani, akkor mindenképp hozzunk létre egy e-mail fiókot (ez ugyanis szükséges hozzá), lehetőleg a saját nevünkkel (ne a gyerekével), és győződjünk meg arról, hogy a személyes adataink biztonságban maradnak.

Van-e előnye a játéknak?

Az alkalmazás arra ösztönzi a felhasználókat, hogy mozduljanak ki a szobából és aktívak legyenek – nos, ez már önmagában azért pozitívum. Az igaz, hogy a gyerek továbbra is egy képernyőt bámul, de legalább a szabadban teszi ezt, és mozog hozzá, ahelyett, hogy egész napra bevackolná magát a kanapéba. Attól pedig, hogy ez egy telefonos játék, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne semmiféle társadalmi interakciója – valójában ez egy elég szórakoztató módja lehet annak, hogy új barátokat szerezzen a gyerek, vagy hogy több időt töltsön el a szüleivel.

(VIA)

Ezeket is olvasd el:

  • Kütyük a gyerekek kezében: igen vagy nem?
  • Segítenek a dühös madarak
  • Könyv nélkül, de mobillal a kezükben nőnek fel
  • Tévé, mobil, számítógép