Gyerek

Jelek, hogy anya nem érett az ovira

Érdemes felkészíteni a kicsit az ovis életre; és neked is fel kell készülnöd az elengedésre. Természetes, hogy félted a gyermeked - de mikor "túl sok" az aggodalom? Milyen jelei vannak, ha még te nem vagy érett az ovira?
2017. Augusztus 14.

Nem könnyű időszak az óvodakezdés az anyának sem

2015-től minden 3 év feletti gyermeknek legalább napi négy órában kötelező az óvoda, ennek megfelelően a magyarországi 3-5 éves gyerekek 90 százaléka óvodás. Egy ekkora gyermek már igényli is a közösséget, amelyben megtanulja, hogy anya vagy apa nélkül, saját maga képes helytállni, barátokat szerezni, konfliktusokat megoldani – mondja Gaál Zsófia tanácsadó szakpszichológus.

A kicsinek szüksége van a kortársaira

Ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni, ám azt is éreznie kell, hogy biztonságban van az óvodában; ezt pedig elsősorban a szülő tudja neki közvetíteni. De mi történik akkor, ha nem tudod, nem mered elengedni a gyermeked? Ez a probléma főleg azokban a családokban gyakori, amelyekben nem vitték közösségbe a gyereket, nem hagyták a kicsit egész napra a nagyinál, barátoknál vagy bébiszitterrel. Ezek a szülők hajlamosak túlaggódni az ovikezdést: már hónapokkal korábban csak ezzel foglalkoznak, könyveket, blogokat olvasnak, minden adandó alkalommal erről beszélnek – sorolja a szakember.

Beszoktatáskor az egész testbeszédükön látszik a szorongás (aggódó arc, bizonytalan hang), és hosszasan búcsúzkodnak; jellemző az is, hogy “használati útmutatót” adnak az óvónőknek a gyerekhez.

Annak, hogy a szülő nehezen engedi el a gyermekét, több oka is lehet. Előfordulhat, hogy az anya vagy az apa óvodás korában rossz tapasztalatokat szerzett. Állhat a háttérben a szülő bizonytalan kötődése. Sokan érezhetnek bűntudatot, amikor közösségbe adják a gyermeküket, vagy félhetnek attól, hogy a kicsinek már nem lesz ugyanúgy szüksége rájuk. Ijesztő lehet a szülőknek, hogy ekkor kapnak először visszajelzést arról, sikeresen nevelték-e a gyereket. Munkahelyi gondok, félelmek is okozhatják az aggodalmat.

Fontos tudni, hogy a szülő szorongása minden esetben átragad a gyerekre: azt üzeni, hogy az óvoda nem biztonságos hely, hanem olyasvalami, amitől félni kell. Így a gyermek is nehezen fog megválni anyától vagy apától, minden reggel sír, hisztizik, ezzel pedig igazolja a szülő félelmeit.

Vannak gyerekek, akiknél a szorongás fizikai tüneteket okoz, például ismét bepisilnek, bekakilnak, vagy épp ellenkezőleg, az óvodában nem akarnak vécére menni. Előfordulhat, hogy nem esznek bent, vagy nem tudnak elaludni, esetleg nem hajlandók kommunikálni se a felnőttekkel, se a gyerekekkel. Van olyan kicsi, akivel az oviban nincs semmi probléma, de otthon dühös lesz és agresszív, vagy éppen nagyon anyás, este nehezen alszik el, rosszat álmodik.

A pszichológus tippjei segíthetnek felkészülni az óvodára és az elválásra:

– Csökkentheted az aggodalmad, ha olyan rokonszenves óvónőt vagy gondozót választasz, akiben megbízol; ilyenkor a gyerek is könnyebben elfogadja az új nevelőt.

– Hasznos lehet, ha megismerkedsz, beszélgetsz a többi szülővel a kicsi csoportjából.

– Érdemes már az óvoda előtt elkezdeni közösségbe szoktatni a gyereket, ez neked és a picinek is segít.

– Megkönnyíti a beszoktatást, ha a napi rutint az óvodai napirendhez igazítod.

– Ha jó élményeid vannak óvodás korodból, akkor idézd fel azokat, mesélj róluk a gyermekednek is, csinálj kedvet az ovihoz. Ha az élményeid kellemetlenek, akkor tudatosítanod kell magadban, hogy a te rossz élményeid nem jelentik azt, hogy a gyereknek is rossz lesz az oviban.

– Amikor elkezdődik az óvoda, a reggeleket úgy alakítsd, hogy ne kelljen rohanni, idegeskedni, legyen idő egy kicsit összebújni, együtt reggelizni. Adhatsz a picinek egy plüssállatot vagy játékot, amely egész nap vele lesz.

– Elváláskor mindig mondd el neki, hogy ki és mikor megy érte. A búcsúzás legyen rövid és szeretetteljes. Ne csüggedj, ha nem látod őt rögtön boldognak és felszabadultnak, ehhez idő kell!

Ha úgy érzed, hogy nagyon bizonytalan vagy, aggódsz, szorongsz, akkor jobban teszed, ha felkeresel egy szakembert. Ma már a legtöbb óvodában dolgozik pszichológus, érdemes tőle segítséget kérni – javasolja a szakértő. Ne szégyelld ezeket az érzéseket, mert természetesek; gondot akkor okoznak, ha elhatalmasodnak rajtad.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek óvodakezdés témában: