Gyerek

Jó lehet a koronavírus ellen az itthon gyártott gyógyszer

Húszmillió olyan gyógyszert gyárthatnak itthon, ami jó lehet a koronavírus ellen. A kormány megtiltotta a hatóanyag kivitelét az országból. Az itthon maradt mennyiség 2,2 millió ember kezelésére lehet elég.
2020. Március 27.
Jó lehet a koronavírus ellen az itthon gyártott gyógyszer (fotó: Getty Images)

A kínai és az olasz tapasztalatok alapján eredményesen alkalmazható a maláriaellenes hatóanyag koronavírus ellen. Ezért a magyar kormány megtiltotta ennek kivitelét az országból, az itthon maradt mennyiség 2,2 millió ember kezelésére lehet elég – írja a hvg.hu.

“A kormány újabb rendkívüli intézkedést hozott a magyar emberek egészségügyi ellátása védelme érdekében a veszélyhelyzet idejére. Megtiltotta egy a koronavírus-betegek gyógyításában alkalmazott gyógyszer-alapanyag kivitelét Magyarországról” – írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kormányrendelet szerint “a veszélyhelyzet idején tilos hidroxiklorokvin-szulfát hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni”.

Több országban is alkalmazták már ezt az alapanyagot olyan gyógyszer ellőállítására, amelyet koronavírusos betegek kezelésére használtak. Miután Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, most első a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása – írták.

A Világgazdaság arról ír, hogy Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. A napilap úgy értesült, hogy a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik. A VG információja szerint a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nincs ellenszere a koronavírusnak, erről az exporttilalmat elrendelő kormányrendeletet aláíró Orbán Viktor is többször beszélt már.

Forrás: HVG.hu