Gyerek

Közösségi oldalak ellen indított pert New York, a fiatalok mentális egészségi állapota miatt

Több közösségi médiaplatform ellen nyújtottak be keresetet.
2024. Február 15.
(Kép forrása: Getty Images)

Eric Adams, New York város polgármestere jelentette be szerdán, hogy pert indítottak több közösségi médiaplatform ellen.

Egy kaliforniai bíróságon nyújtották be a keresetet, mely szerint a Meta tulajdonában álló Facebook, Instagram, továbbá az Alphabet érdekeltségébe tartozó Youtube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok „szándékosan veszik rá és teszik függővé a fiatalokat a közösségi média használatára” – írja az MTI.

„Az elmúlt évtizedben betekintést nyerhettünk abba, hogy az online világ milyen mértékben képes magával ragadni és függőséget kialakítani, folyamatosan kiszolgáltatva gyermekeinket olyan káros tartalmaknak, amelyek mentális egészségügyi problémáikat csak súlyosbítja” – áll a nyilatkozatban.

Az említett alkalmazások hatása miatt számos iskolai körzetben indítottak pert a gyerekek miatt a vállalatokkal szemben az elmúlt hónapokban, a közösségi médiát felügyelő szabályozó testületek pedig a gyerekek védelme érdekében szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a szolgáltatókkal szemben.

Az Alphabet tagadja az ellene felhozott vádakat.

Múlt hónapban Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus előtt kért elnézést az emberektől a közösségi média gyerekekre kifejtett kártékony hatásai miatt.

A Meta egyik szóvivőjének elmondása szerint a vállalat célja, hogy a fiatalok „életkoruknak megfelelő, biztonságos tapasztalatot szerezzenek az online éterben”, a TikTok pedig közölte: követve az iparági változtatásokat folytatják a megkezdett munkát a közösség biztonságának fenntartása érdekében.

Forrás: MTI